Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
05 апр
2018
 
 

Криптовирусите става все по-предпочитани от хакерите

Борят на компрометираните записи е спаднал с 25% до около 2,9 милиарда, според новия доклад на IBM X-Force Threat.

12605 прочитания
Страница 1 от 3

Криптовирусите и получаваните с тяхна помощ откупи са станали предпочитан метод на кибер престъпниците през 2017 г., но все още две трети от копрометираните записи (сред тях често са и чувствителни за бизнеса данни) се дължат на човешка грешка, показва ново проучване на IBM. Броят на „откраднатите“ данни след пробиви в сигурността е спаднал с почти 25% през миналата година, въпреки че този брой продължава да бъде стряскащ – над 2,9 млрд., или с 1,1 млрд. по-малко от 2016 г., според доклада за 2018 г. на IBM X-Force Threat.

При атаките с криптовируси се забелязва значителен ръст, включително чрез псевдо криптовируси, чиято цел е да „опустошат“ пробитата инфраструктура, а не са с цел директно печелене на пари. За разлика от тях „обикновният“ криптовирус цели събиране на определена сума за откуп, която е „по джоба“ на атакуваната фирма, но често не се копрометират никакви данни, а те само се криптират, понякога „завинаги“, особено ако не бъде платен откупът. Псевдо-криптовирусите обаче заключват или изтриват данни, без да предлагат ефективен механизъм за прибиране на откупа или за предоставяне на декриптиращ ключ, подобно на печално известните WannaCry и NotPetya.

Зле конфигурирани облачни услуги са довели до много инциденти през 2017 г. Графика: IBM Security

Прочетете още: Нов криптовирус Jaff иска откуп от $3700

Зле конфигурирани облачни услуги са довели до много инциденти през 2017 г. Графика: IBM Security

В доклада на IBM, базиран на анализи на данни от стотици милиони защитени крайни устройства и сървъри в над 100 страни, се акцентира върху нарастването с 424% на пробивите, свързани със лошо конфигурирана облачна инфраструктура, като в масовия случай това се дължи на човешка грешка. Същевременно подобни грешки и друг тип небрежни действия (а не непременно умишлени зложелатели) са довели до нерагламентирания достъп до 70% от компроментирани записи, т.е.

1 23
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас