Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
04 апр
2018
 
 

SPARK вече предлага 60 електромобила за споделено ползване в София

ДЗИ, един от партньорите на услугата, пък използва дронове при огледи и заснемане на застрахователни събития.

8423 прочитания

Услугата за споделено ползване на електромобили SPARK вече разполага с 60 автомобила на територията на София. Така, пет месеца от старта ѝ броят на достъпните превозно средства вече е удвоен.

„Щастлив съм да заявя, че представянето на SPARK надмина очакванията ни. За пет месеца достигнахме 60 електромобила, над 10 000 регистрирани потребителя, около 150 индивидуални сесии на ден и два пъти по-голяма зона за наем и освобождаване на колите. Изключително сме благодарни на нашите партньори от ДЗИ, които са една от малкото модерни застрахователни компании в България, които се съгласиха да бъдат партньор на високотехнологична дигитална услуга като нашата, и, разбира се, на Порше България, които доставят автомобилите и полагат огромни усилия да развият пазара на електромобили у нас. Представянето на SPARK ни дава увереност да си поставим високи цели – 100 електромобила до края на 2018 г., 250 до края на 2019 г.“ коментира Стефан Спасов, изпълнителен директор на SPARK.

SPARK вече предлага 60 електромобила за споделено ползване в София

Kлючова роля за успеха на услугата имат двата основни партньора: ДЗИ, основен застраховател на електромобилите, и Порше България, основен доставчик на електромобилите.

От ДЗИ споделят, че в делът на реализираните продажби през интернет е висок – 36% от поисканите оферти онлайн са се превърнали в полици. Известяването и проверката на статуса на щетата пък са най-често използваните услуги онлайн.

От там допълват още, че използва дроновет при огледи и заснемане на застрахователни събития при земеделските култури. 18,7% от общия брой на щетите в агросектора са били заснети с дрон и обработени от специализиран софтуер за по-прецизна оценка, което е спестило близо 200 човеко часа за огледи „на терен“ на ДЗИ и клиентите им.

До 2050 година статистиката сочи, че 70% от увеличаващото се население на Земята ще живее в градски пространства. Това поставя ролята на човешката ежедневна мобилност в драматична светлина, както никога досега. Според марката Volkswagen (представяна у нас от споменатата Порше България), бъдещето на мобилността е в нашите ръце и в ръцете на производителите на автомобили. Мобилността трябва да се пресъздаде и открие за нова ера. В нея са най-големите потенциални проблеми, там лежи и най-големият потенциал за промяна и радикални решения.

SPARK е услуга, която позволява откриване и наемане на електрически автомобил през мобилен телефон, независимо дали искате да ползвате услугата 15 минути или няколко дни. След ползване на услугата, може да оставите колата в „синя“ или „зелена“ зона, където електромобилите спират безплатно, или в определените за целта зони извън центъра на София. SPARK е съвместен проект на Eldrive, компания специализирана в изграждане и управление на инфраструктура от зарядни станции за електромобили и гъвкави схеми за дългосрочно наемане на електромобили, и литовската компания Ride Share, която предлага аналогична услуга за споделена мобилност с електромобили във Вилнюс, Литва.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас