Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Интернет
30 мар
2018
 
 

Как еволюират домейните и как бизнесът може да се възползва от това?

Откривайки подходящ домейн, ориентиран около марката, компаниите могат да повишат нейната разпознаваемост и да изградят по-тясна връзка между нея и своята аудитория, смята Цветелина Ненкова от СуперХостинг.БГ

7485 прочитания

Използването на домейните от най-високо ниво (т.нар. Top-Level Domains или домейни от първо ниво) се променя с бързи темпове и от обикновен технически инструмент за откриване на даден уебсайт, постепенно се превръщат във все по-значим фактор за маркетиране и налагане на идентичността на дадена марка или услуга. Тази тенденция се засилва и от появата на т.нар. „нови домейни от първо ниво” (new gTLD), които навлязоха в началото на 2014 година.

В света вече има над 1000 домейн разширения и все повече маркетинг практици се възползват по нови и креативни начини от нарастващото разнообразие от домейни. Това увеличава възможностите една марка да се открои в морето от онлайн съдържание и да изгради по-тясна връзка със своите фенове. Очакванията са с увеличаването на броя на новите домейни в бъдеще тази тенденция да се засили“, споделя Цветелина Ненкова, маркетинг мениджър на най-голямата българска хостинг компания СуперХостинг.БГ.

Прочетете още: 19% ръст на онлайн магазините у нас през последните 12 месеца

Какво е Top-Level Domain

Домейните от първо ниво са поредица от знаци, които се изписват в най-дясната зона от името на даден уебсайт. Те могат да бъдат „общи домейни от първо ниво“ (generic Top-Level Domain - gTLDs) като например .com, .net, .org, .info, .edu, .gov, .biz и др., както и национални домейни от първо ниво (country code Top-Level Domain – ccTLD). Първите са с универсална употреба, докато вторите, макар и да имат различни специфики при регистрацията, все пак са с основна цел да бъдат национални домейни на съответните държави. Сред „общите домейни от първо ниво" у нас се предлагат над 400 домейна, които съответстват на различни бизнес сегменти и сфери на дейност като .site, .shop, .blog, .live, .hotel, .cars, .music, .news, .global, .secure и други. Най-популярните сред тях по данни на СуперХостинг.БГ за 2017 година са разширенията .online, .rocks и .shop.

Създаване на домейн – ориентирани сайтове с маркетингова цел

Един от креативните нови начини, по които маркетинг специалистите напоследък използват домейните, е създаването на специфични микросайтове, ориентирани около тематичен домейн. Те не са директно обвързани с марката, а имат за цел да проследят развитието на дадена нова технология, обществена сфера или тенденция, трансформираща обществото ни. Това могат да са тематични блогове или микромедии, посветени на някаква актуална тема – например дигитализацията, опазването на околната среда или технологична концепция като изкуствения интелект, блокчейн или умните автомобили. Тази форма на онлайн присъствие е изключително мощна, особено ако маркетинг екипът се справи с предизвикателството сайтът да бъде обвързан с марката по един едновременно индиректен, но и ефективен начин.

Креативно използване на нови домейни

Безспорно .com домейните с времето са се наложили като най-разпознаваеми, както за посетителите, така и за онлайн търсачките. Напоследък обаче маркетолозите все по-често променят изцяло концепцията за използване на домейна, възползвайки се креативно от новите домейни от първо ниво. Такива могат да бъдат .pizza, .games, .doctor, .top, .shop, .salon – все думи, които могат да са част от наименованието на компанията или нейната търговска марка.

Откривайки подходящ домейн, ориентиран около марката, те могат да повишат нейната разпознаваемост и да изградят много по-тясна връзка между нея и своята аудитория. Нещо повече – все по-често наблюдаваме и случаи, при които името на новосъздадена компания изцяло се съобразява с наличието на някой от новите домейни, съдържащ подходяща дума“, обяснява още Цветелина Ненкова от СуперХостинг.БГ.

По-креативно използване на традиционни домейни

Друга тенденция е по-креативното използване на някои типове традиционни или национални домейни, които могат да се интегрират с името на дадена компания. Такива са например .me (националният домейн на Черна гора), .tv (на островната държава Тувалу), .tm (на Туркменистан), .co и др. Превръщането на топ левъл домейн в съставен елемент от брандинга променя контекста и прави марката по-видима и запомняща се. Затова и през последните месеци все повече маркетолози започват да съзнават колко мощен е този подход.

Домейни – брандове

Наскоро организацията Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), която администрира домейните от първо ниво, анонсира възможността за регистриране на домейн, съвпадащ с дадена търговска марка – от типа „.tvoiatafirma”. За сега този подход се използва от много малко компании, но над 550 от най-големите корпорации в света вече са кандидатствали за подобни домейн имена. Очакванията са в бъдеще този тип домейни да стане много по-широко разпространен, защото увеличава възможностите за подчертаване уникалната идентичност на дадена марка, повишава доверието в нея и нейната защита в различни канали за маркетинг и продажба.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
ИТ МЕНИДЖЪР НА ГОДИНАТА
Започна регистрацията за конкурса „ИТ мениджър на годината“

Започна регистрацията за конкурса „ИТ мениджър на годината“

Наградите на списание CIO и сдружението „Клуб на ИТ мениджърите в България” се дават за значителни постижения в областта на управлението и развитието на информационните технологии.
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас