Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Операционни системи
30 мар
2018
 
 

Разместване на върха в Microsoft вещае мащабни промени при Windows, Office и др.

Microsoft ще обяви нов план за развитие на Windows през май.

8442 прочитания

Управлението екипа Windows and Devices в Microsoft преминава от ръцете на Тери Майерсън в тези на Раджеш Джа. Стъпката е част от редица размествания в екипа от висши мениджъри на компанията, което загатва внасяне на унифицирано изживяване в Windows и Office, както и в приложения на външни разработчици.

В писмо до служителите на компанията нейният директор, Сатя Надела, обяснява, че бъдещето ѝ е в “интелигентния облак и интелектуалното преимущество (edge)”. Познати имена ще помогнат за реализирането на тази обновена мисия: Панос Панай, който помогна за създаването на първия Surface, сега заема позицията на продуктов директор, а Джо Белфиър ще продължи да отговаря за дизайна на Windows. 

Тери Майерсън обяви в LinkedIn, че е готов за почивка.

Прочетете още: Microsoft тества система за идентификация, базирана на блокчейн

Текстът хвърля малко светлина върху очакванията на Надела към Джа: кохерентност. “Целта на екипа е да създаде обединяващ продуктов характер (ethos) за всички наши потребителски преживявания и устройства”, обяснява той.

“Компютърните преживявания се развиват, включвайки многобройни сетива и вече не са обвързани с едно устройство, а все повече обхващат множество такива – пише още Надела. – Тези съвременни нужди, навици и очаквания на нашите клиенти ни мотивират да съберем Windows, Office, както и приложения и устройства на трети страни в едно сплотено Microsoft 365 преживяване.” 

Какво означава това: Възможно е Надела да намеква старта на визия за “Един Windows”, за която се въртят слухове от известно време. Детайли не са известни. Ясни са обаче две неща: Майерсън постепенно ще предаде отговорностите си на Джа през следващите месеци, Белфиър ще представи нов план за развитието на Windows на конференцията Build, която Microsoft ще проведе в началото на май. 

Обединяващ етос?

Писмото на Надела може да се разглежда като начална точка за една унифицирана визия за Windows. В нейната основа са неща известни акто One OS и т.нар. композиционни черупки (composable shell, CShell), които ще могат да се адаптират за различни устройства. Според сайта Windows Central споменатият CShell ще е модулен елемент, който ще е специфичен за различните типове устройства.

Не е ясно дали това е същото, като слуха за проект, наречен Andromeda, за който писахме преди няколко месеца. Според тогава появила се информация в мрежата компанията работи върху няколко версии на Windows. CShell пък, според същия теч, трябва да замени познатия Windows Shell.

Писмото на Надела може да се разглежда и като послание към разработчиците, които трябва да ускорят модернизирането на Windows. В момента потребителят може да влезе в “Настройки” (“Settings”) и да настрои системата си. Някои опиции обаче са налице само в остарелия Контролен панел.

Не на последно мято компанията се опитва да намали разликите във функционалностите в различните версии на своите Office приложения. Вариациите им за настолни машини, тези достъпвани през уеб, UWP, за мобилни устройства и Office 365 предлагат различни интерфейси и набори от функции.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас