Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
30 мар
2018
 
 

Ericsson запазва стратегията си въпреки отчетените загуби

Компанията назначи нови членове в изпълнителния екип на Бьоре Екхолм

6968 прочитания

Мерките на Ericsson за намаляване на разходите и фокусирането върху научно-развойните дейности са стабилизирали компания, предоставяйки платформа за бъдещ растеж, заяви пред инвеститорите главният изпълнителен директор Бьоре Екхолм на годишната среща на мениджмънта.

Той коментира, че все още не е доволен от реализираните финансови резултати на компанията, но е убеден, че серията от „стратегическият решения“, направени по време на неговото управление, ще създадат след време силна и успешна компания.

Основният мрежов бизнес на Ericsson отчете спад от 14% за последното тримесечие на 2017 г. до 36 млрд. шведски крони (около $4,6 млрд.), докато оперативната печалба се сви наполовина до 1,6 млрд. крони. Намалените продажби се дължат основно на по-малките инвестиции в LTE в Китай и по-бързото завършване на големите проекти в Югоизточна Азия, Океания и Индия, както и в Африка и Близкия изток. Ericsson отбеляза, че има ръст на продажбите в Северна Америка заради продължаващото разширение на мрежите.

Прочетете още: Операторите да фокусират 5G усилията си в 10 ключови сектора

Бьоре Екхолм, президент и главен изпълнителен директор на Ericsson. Снимка: Ericsson

Същевременно именно в мрежови бизнес компанията е постигнала свиване на разходите с общо 6 млрд. шведски крони ($718 млн.) през 2017 г., но въпреки това нетната загуба за годината е в размер на 35,1 млрд. шведски крони, докато през 2016 г. Ericsson отчете печалба в размер на 1,9 крони. Коментарът на Екхолм бе направен и по повод на притесненията на инвеститора Cevian Capital, изнесени от Reuters, че съкращенията не се осъществяват достатъчно бързо. Инвестиционният фонд притежава 8,5 на сто от акциите.

Ericsson планира до средата на тази година да постигне спестявания в размер на 10 млрд. шведски крони в сравнение с разходите в началото на 2017 г.

След като пое ръководството на компанията в началото на миналата година, Екхолм съкрати редица работни места и пренасочи фокуса към сектори с очакван по-бърз растеж, опитвайки се да компенсира спада на традиционния мрежов бизнес. Освен това бе реорганизирано поделението за цифрови услуги, включително отделите за мултимедийни и радиоразпръсквателни услуги. За тях бе потърсен и вариант за продажбата им, но засега този бизнес остават част от портфолиото на Ericsson.

Свиването на разходите обаче не се отнася до темата за 5G, а инвестициите в научно-развойни дейност, свързани с 5G, нарастват, подкрепяйки стремежа на Ericsson да стъпи по-стабилно на пазара на решения и услуги, базирани на новата мобилна технология.

Според Екхолм разработването на 5G се осъществява по-бързо от очакваното и 5G вече е „търговска реалност“. Компанията е добре позиционирана на този пазар, тъй като е подписала редица 5G договори, които ще започнат да дават резултати веднага след появата на устройства (най-вече потребителски терминали), поддържащи 5G.

Според Ericsson три са основните сегменти, които ще се възползват първо от 5G – подобрената мобилна широколентова свързаност, фиксираният безжичен достъп до интернет и Интернет на нещата, като най-големият потенциал за доставчиците на услуги има именно в IoT сферата.

Шведската компания обяви и промени в ръководството си, които влизат в сила от 1 април. Ксавие Дедулен бе назначен за старши вицепрезидент и главен директор правните въпроси, като става и член на изпълнителния екип на Ericsson. Доскоро той е бил главен юристконсулт на швейцарската LafargeHolcim. Досегашният главен технически директор Ерик Екуден, също става старши вицепрезидент и член на изпълнителния екип на компанията.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас