Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
29 мар
2018
 
 

B-Trust e най-използваният е-подпис у нас – навърши 15 години

До месец БОРИКА пуска облачен КЕП, който ще позволи на потребителите бързо, лесно и сигурно да подписват документи през мобилните си устройства.

6918 прочитания

На 1 април 2018 г. най-разпространеният електронен подпис в България – B-Trust – навършва 15 години. Технологията е пусната в обращение на 1 април 2003 година от компанията „Банксервиз“ АД, която на тази дата за първи път издава удостоверение за електронен подпис под този бранд. След като Обединена Българска Банка се превръща в първия ползвател на услугата, за кратко електронният подпис става широко използван и от останалите финансови институции в страната, а днес клиентите, които разчитат на B-Trust, са вече над 100 хиляди физически лица и фирми в България, съобщават от БОРИКА.

Мирослав Вичев, СЕО на БОРИКА, представи през юни 2017 г. новата идентичност на компанията. Снимка: БОРИКА

По разработването на услугата B-Trust в продължение на една година работи експертен екип, който включва чуждестранни консултанти и използва ноу-хау на водещата по това време PKI компания - Utimaco Germany. Днес БОРИКА е най-големият регистриран квалифициран доставчик на удостоверителни услуги в страната. Като такъв компанията изгражда, оперира и развива национална PKI инфраструктура за издаване на електронни удостоверения и удостоверителни услуги.

Прочетете още: Бизнесът приветства въвеждането на е-подпис, сочи проучване на БСК

Квалифицираният електронен подпис (КЕП) има значение на саморъчно положен подпис. Подписаният електронен документ остава подписан, без значение дали се съхранява върху магнитен, оптичен или друг дигитален носител. Oсновното предимство на електронния подпис е, че той позволява използването на електронните услуги на държавната и общинска администрация – например за подаване на данъчни декларации, молби, жалби и всякакви други документи, обменяни с държавните структури.

Електронният подпис е най-прекият път до електронното управление, което улеснява фирмите и гражданите в комуникацията им с институциите“, споделя Красимир Георчев, директор „Продажби“ в БОРИКА, и допълва, че броят на е-услугите, които държавата предоставя, расте ежедневно, а оттам и необходимостта от подобни идентификации и авторизации.

Електронният подпис е и инструмент, улесняващ интернет банкирането, така че платежните операции да се осъществяват не само бързо и удобно, а и по-сигурно. Специализирани подписи се използват за различни приложения като удостоверяване на автентичността на данните на сървър; защита на електронна поща, криптиране/декриптиране на информация, удостоверяване на самоличност във виртуални частни мрежи (VPN).

До месец БОРИКА ще предложи на пазара т.нар. Облачен КЕП, който ще позволи на клиентите да подписват документи през мобилните си устройства. Освен това услугата ще даде възможност на бизнеса – банки, телекоми, финансови институции и др., да продават всички свои продукти през дигитални канали. 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас