Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Е-администрация
28 мар
2018
 
 

100 експерти преминаха обучение на ICANN по киберзащита

6428 прочитания

Христо Христов, МТИТС, и вицепрезидентът на ICANN Жан-Жак Сахел. Снимка: МТИТС

100 български ИТ специалисти са преминали обучение по опазване на сигурността на цифровата инфраструктура, свързана с интернет имената, организирано от Международната корпорация за интернет имената и адресите (ICANN) и Министерството на транспорта, ИТ и съобщенията (МТИТС). Обученията на български специалисти, студенти и представители от държавната администрация по сигурност на интернет ресурсите се организират съвместно от двете организации, които подписаха специално споразумение за партньорство.

„Управлението на интернет като глобален и национален информационен ресурс е свързано със защита на обществения интерес и отчитане на позициите на всички участници в интернет общността“, заяви при откриването на обучението Христо Христов, директор на дирекция „Информационни технологии“ в МТИТС. Инициативата бе част от програмата на Българско председателство на Съвета на Европейския съюз.

Прочетете още: Тежки преговори за „цифровото“ законодателство на ЕС по време на българското европредседателство

Предпазването на интернет сървърите от кибератаки и модерните методи за тази защита бе една от фокусните теми по време на обучението, проведено от вицепрезидентът на ICANN Жан-Жак Сахел и неговият колега Рой Арендс. Те препоръчаха на компаниите, доставящи интернет достъп, телекомуникационните оператори и регистраторите на домейн имена да внедряват специфични технологии за сигурност, така че да гарантират високо ниво на защита на информационните сървъри на клиентите. Даниел Калчев от „Регистър.бг“ коментира възможностите, с които разполагат собствениците на интернет имена, да защитят уебсайта си срещу опити за фалшифициране.

Освен това на обучението бе подчертано, че е нужна държавна политика за използване на процедурите за сигурност от администрацията, така че крайните потребители да разчитат на сигурни комуникации при общуването си с държавните институции. Това е един от основните фактори за по-масово използване на електронните услуги и като цяло за повишаване на доверието в електронното управление.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас