Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Наука и техника
28 мар
2018
 
 

Забавят тестовете на самоходни автомобили след катастрофата на Uber

Компанията няма да възстановява изтичащото си разрешително за тестове в Аризона

6222 прочитания

Малко повече от седмица, след като един от тестовите самоходни автомобили на Uber удари и уби пешеходец в Аризона, правителството на САЩ и технологичните компании започнаха да преосмислят бързото разгръщане на тази технология, на фона на редица опасения, че тя все още не е достигнала етап, в който може да излезе на обществените пътища.

Още в понеделник, губернаторът на Аризона Дъг Дюси е издал забрана автономните коли на Uber да се движат по обществената пътна система на щата, заявявайки, че е "много разтревожен от полицейско видео, показващо как един от автомобилите на компанията удря и убива пешеходец в Темпе”. Към момента забраната е насочена само към Uber, но това е знаково, като се има предвид, че Дюси винаги е приветствал подобни тестове. Той дори прие по-либерална регулаторна рамка в сферата.

Прочетете още: Какви последици може да има инцидентът с автономната кола на Uber?

От държавния департамент, който отговаря за моторните превозни средства, обявиха, че Uber са се съгласили да прекратят тестовете без никакви възражения. Настоящото резрешително за провеждане на тестове изтича на 31 март и от компанията не смятат веднага да прави нови постъпки за неговото удължаване. Във вторник, говорител на Uber обяви, че компанията "реши да не кандидатства за ново разрешително с разбирането, че нашите самоходни автомобили няма да работят по обществените пътища в близко бъдеще".

В писмото си до главния изпълнителен директор на Uber Дара Хосровшани, Дюсе заявява, че спира тестовете за самоуправление на компанията до по-нататъшно уведомление, като обръща внимание, че катастрофата "повдига много въпроси за способността на Uber да продължи тестовете си в Аризона”.

Междувременно, във вторник, производителят на компютърни чипове Nvidia, който доставя компютърна технология за самоуправляващите се автомобили на Uber, спря своите изследвания в областта.

Бостън пък възстанови привилегиите на два стартъпа - nuTonomy и Optimus Ride – които правят тестове със самоходни автомобили, след като направи преглед на мерките им за безпасност и реши, че те са в съответствие с градските стандарти.

В същото време главният изпълнителен директор на Waymo, дивизията на Google, която отговаря за развитието на автономни технологии, заяви през уикенда, че техните разработки биха се справили в идентична ситуация с тази, в която автомобилът на Uber се провали, а на кръгла маса с репортери във Вашингтон президентът на Lyft - Джон Зимър - заяви, че резервният шофьор би трябвало да е в състояние да предотврати катастрофата.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас