“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | —игурност
27 мар
2018
 
 

ƒържавата тр€бва да стимулира сигурността в »нтернет на нещата

7820 прочитани€
—траница 1 от 2

јлександър √лавчев

—игурността на цифровото общество е обща отговорност на правителствата, гражданските организации и бизнеса. “акова послание формулираха експерти в сферата по време на конференци€, озаглавена “ѕредизвикателства в киберсигурността“. “€ бе организирана съвместно от ћинистерството на транспорта, информационните технологии и съобщени€та и ƒържавната агенци€ „≈лектронно управление“ (ƒј≈”) като част от официалната програма на първото Ѕългарско председателство на —ъвета на ≈вропейски€ съюз.

ƒържавата тр€бва да стимулира сигурността в »нтернет на нещата

ѕрочетете още: ѕроблемите със сигурността на IoT – заплаха за индустри€та и потребителите

„¬ъв време, когато имаме милиони свързани устройства, когато бизнесът зависи до много гол€ма степен от интернет, когато децата ни все повече време са онлайн, ние тр€бва да се водим от една дума – сигурност!”, за€ви по време на откриването комисар€т по цифрова икономика и цифрово общество ћари€ √абриел.

”величаващите се рискове в онлайн пространството б€ха основна тема и във встъпителните думи на заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщени€та ƒимитър √еновски, както и на председател€ на ƒј≈” јтанас “емелков.

¬ъпросът е как да намерим правилни€ баланс, само с контрол проблемът със сигурността н€ма да бъде решен, каза вицепремиерът “омислав ƒончев по време на приветствието си към участниците във форума. 

—игурност в »нтернет на нещата

≈дин от проблемите при »нтернет на нещата (IoT) се крие в сами€ термин. “Ќе го харесвам защото той може да означава всичко. «атова, при по-обща употреба, той може и да не означава нищо. јко ще го използваме, то тр€бва задължително да прилагаме и контекст.” “ова сподели ƒжеф √рийн, старши директор, отговар€щ за връзките с правителства и политики в Symantec Corporation по време на конференци€та. Ќеговата презентаци€ бе означена като ключова в програмата на събитието.

√рийн раздели IoT на две основни групи. ѕървата обедин€ва потребителските продукти, като фитнес тракъри, решени€ за продуктивност и др. ¬ъв втората група влизат индустриалните решени€, които могат да се използват за следене състо€нието и управление на критична инфраструктура.

«а миналата година са били отчетени 600% ръст при атаките, насочени към IoT устройства. »зползвайки т.нар. хънипот (honeypot – ресурс, използван като примамка за киберпрестъпници), от Symantec са установили, че средното време до първи€ опит за атака е около две минути. ѕо думите на √рийн това означава, че принципът за “сигурност чрез неизвестност” вече не е валиден.

≈дин от най-нашумелите напоследък случаи, свърван със сигурността при »нтернет на нещата е бе Mirai. “ози зловреден код се възползва от зле конфигурирани устройства, при които потребител€т не си е направил труда да смени паролата на интернет камерата си, или пък е използвал твърде примитивна комбинаци€ като “12345”. Mirai просто е изреждал най-често срещаните слаби пароли. ¬същност една трета от успешните атаки са такива именно заради недупостимо слаба парола, подчерта √рийн.

1 2
Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т
Ѕезпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Ѕезпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

»зключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компани€та, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, за€ви ћартин –айхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас