“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | ¬ести
26 мар
2018
 
 

ћ“»“—: »нициативата WiFi4EU ще надгради проектите ни за широколентов интернет в малките селища

 андидатстването за ваучери по 15 хил€ди евро започва на 15 май

10047 прочитани€

¬ладимир ¬ладков

15 май е датата, на ко€то общините тр€бва да са готови да подадат проектните си предложени€ за изграждане на точки за безплатен безжичен интернет на обществени места по инициативата на ≈— WiFi4EU. —лед отвар€нето на портала за регистраци€ само за ден са се регистрирали над 7500 общини от ц€ла ≈вропа, като 195 са регистрираните български общини (към 25 март т.г.). —ред т€х са 22 от областните центрове, както и много от големите градове, но има и редица малки общини, които рано са подали регистраци€ в портала. ѕървата регистраци€ изглежда е подадена от община Ѕанско, като сред ранните регистрации са още √оце ƒелчев, –азлог и —трум€ни.

Ќа сайта вече има има и часовник, който отмерва дните и минутите до момента, в който общините ще могат да кандидатстват реално за общо 1000 ваучери, затова е важно дотогава те заедно с операторите да разгледат внимателно техническите спецификации и да подадат валидни проекти, за€ви еврокомисар€т по цифрова икономика и цифрово общество ћари€ √абриелпри представ€не на инициативата WiFi4EU в ћ“»“—.

ѕрочетете още: ≈  отвори за регистраци€ портала на инициативата WiFi4EU

„— този проект ще можем да надградим политиките, които следваме в сферата на дигиталните технологии. »маме има добра инфраструктура за широколентов достъп до интернет и по отношение на скоростите сме сред първите страни в света, коментира и министърът на транспорта, »“ и съобщени€та »вайло ћосковски. - —ъщевременно съществува дисбаланс между големите градове и малките селища, като по отношение на покритието има какво да се желае. 32 процента от българите все още не използват активно интернет и този проект ще помогне за дигиталното възпитание“, допълни той. ќбщините обаче тр€бва да са активни не само при регистраци€та, и при при кандидатстването за финансиране на добри проекти.

ѕредстав€не на инициативата WiFi4EU пред български общини от еврокомисар€т ћари€ √абриел и »вайло ћосковски, министър на транспорта, »“ и съобщени€та. —нимка: ћ“»“—

„ѕорталът е създаден с интуитивен интерфейс и е достъпен на 24 официални езика. —ъздаването на профил е много лесно чрез опростен формул€р, чрез който всеки кмет или упълномощен от него служител може да направи за€вка за сво€та община. ¬ажно е да кандидатстват всички общини, не само големите, като бъдат създадени публични услуги на много места. ”частието в тази инициатива означава и възможност а партньорство с региони в редица други страни“, об€сни ћари€ √абриел.

Ќа 15 май чрез специален алгоритъм ще бъдат избрани първите 1000 общини, които ще получат финансиране на принципа „първи за€вил, първи получил“. ¬аучерът от 15 000 евро ще бъде предоставен на общината едва след като проектът бъде реализиран и точката за достъп заработи. ¬с€ка такава работеща точка ще бъде отбел€зана в „зелено“ на специалната дигитална карта в ≈ , като т€ тр€бва да „свети“ в продължение на 3 години. ¬аучерът финансира само оборудването за изграждане на точката за достъп, а поддръжката и интернет „таксата“ се заплащат от общината.

„—рокът за изграждане на точката е доста гъвкав – тези зони тр€бва да заработ€т до 24 или 36 месеца, но ако общината и избрани€т оператор (който също тр€бва да е от регистрираните в портала), успе€т да се справ€т за 1 месец, те веднага ще получат финансирането“, об€сни ћари€ √абриел. –азбира се, специалисти на ≈  ще провер€т дали проектът отговар€ на изисквани€та на инициативата, включително техническите спецификации и верността на подадените данни.

јко дадена община не бъде избрана в този първи конкурс, т€ ще да кандидатства в н€кои от следващите 4 конкурса по инициативата, които ще бъдат организирани през следващите 2 години. ќчаква се обаче при следващите конкурси да бъдат допуснати за участие също читалища, библиотеки, училища и други организации в общините.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден

“ехнически€т директор на компани€та е уверен, че публичните услуги н€ма да замен€т собствените сървъри.

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас