“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | ÷ифрова телевизи€
21 мар
2018
 
 

62 млн. абонати на цифрова платена телевизи€ в »зточна ≈вропа през 2017 г.

ѕрез 2023 г. се очаква техни€т брой да надхвърли 78 милиона, или ръст от 27%

10784 прочитани€

ѕлатените цифрови телевизионни услуги става все по-попул€рни в »зточна ≈вропа и именно затова редица телекомуникационни оператори инвестират сериозни средства именно в този бизнес. Ѕро€т на платените абонати на цифрова телевизи€ в региона е нараснал от 25,49 милиона през 2010 г. до 61,57 милиона през 2017 г., а през 2023 г. техни€т брой ще надхвърли 78 милиона. “ова пише в нови€ доклад за »зточна ≈вропа на анализаторите от Digital TV Research. «а проучвани€ период (2010 до 2023 г.) бро€т на абонатите на аналогова телевизи€ ще се „срине“ от над 34,7 млн. през 2010 г. до под 1 млн. през 2023 г. (вж. графиката).

—ъщевременно приходите от платена телевизи€ в »зточна ≈вропа са достигнали $6,53 млрд. през 2017 г., но се очаква бавното им спадане до $6,33 млрд. през 2023 г., прогнозират анализаторите. ѕостъплени€та от аналогова кабелна услуга ще се сви€т с 1 млрд. за проучвани€ период, а тези от цифрова “¬ услуга ще нараснат със $769 милиона до $6,25 млрд.

ѕрочетете още: ¬идеопиратството стана гореща тема в »зточна ≈вропа

„»зточна ≈вропа бавно се отърсва от наследството на аналоговата кабелна телевизи€, коментира —аймън ћъри, главен анализатор в Digital TV Research - ƒвадесет милиона домакинства все още са абонирани за аналогова кабелна услуга в кра€ на 2017 г. - повече, отколкото за цифрова кабелна услуга. ћного от тези домакинства получават съвсем ограничени пакети, често като част от наема на жилището. Ќ€кои от останалите абонати на аналогова кабелна телевизи€ не искат да се прехвърл€т към по-скъпи платформи за платена цифрова телевизи€ и веро€тно ще се ориентират към цифрова наземна телевиз舓, см€та анализаторът.

ѕоловината от общи€ брой абонати на платена телевизи€ в региона през 2023 г. ще са в –уси€, макар че и там бро€т им ще намалее с 1,5 милиона за периода 2017 до 2023 г. ƒокладът е базиран на проучване на 76 оператори в 22 страни от »зточна ≈вропа, като в 10 от страните бро€т на абонатите на платена телевизи€ ще спадне за прогнозни€ период.  онкретно за Ѕългари€ в изследването на Digital TV Research са направени прогнози за трите големи оператори на платена телевизи€ – Ѕулсатком, ¬иваком и ћтел, като €вно са използвани данни от годишните доклади на телеком регулаторите ( –— в Ѕългари€).

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден

“ехнически€т директор на компани€та е уверен, че публичните услуги н€ма да замен€т собствените сървъри.

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас