“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | Ѕизнес
21 мар
2018
 
 

Telenor Group продаде бизнеса си в ÷ентрална и »зточна ≈вропа на PPF Group за 2,8 милиарда евро

„ешката инвестиционна група придобива и четирите оператора на Telenor ”нгари€, Ѕългари€, „ерна гора и —ърби€ приблизително за сума, ко€то е 6,4 пъти годишната печалба EBITDA на придобиваните компании

8393 прочитани€

Telenor Group изпълни намерението си да вземе решение за продажбата на всичките си операции в ÷ентрална и »зточна ≈вропа до кра€ на първото тримесечие на тази година, след като получи предложение за т€х от чешката инвестиционна група PPF. —поразумението за продажбата на активите за сумата от 2,8 млрд. евро (или около 27 млрд. норвежки крони) вече е подписано, като тразанкци€та включва телекомуникационните компании на Telenor в ”нгари€, Ѕългари€, „ерна гора и —ърби€, както и доставчика на технологични услуги Telenor Common Operation.

“ези компании са генерирали общ оборот от 11,8 млрд. норвежки крони през 2017 г., или около 9% от общите приходи на Telenor Group. ѕечалбата на тези дружества преди данъци и амортизации (EBITDA) за 2017 г. е общо 4,1 млрд. норвежки крони, което означава, че PPF Group придобива бизнеса на норвежците приблизително за 6,4 пъти от сумата на EBITDA за последната ц€ла финансова година. „аст от договорената сума ще бъде платена разсрочено, като 400 милиона евро от сумата ще бъдат изплатени на четири вноски за период от четири години.

ѕрочетете още: ≈вропейски инвестиционен фонд планира покупката на бизнеса на “еленор

ќт Telenor Group об€сн€ват изтегл€нето си от региона с фокусиране върху региони, в които виждат по-гол€м потенциал за създаване на стойност. —лед сделката Telenor Group ще разполага с интегрирани мобилни и фиксирани оператори в —кандинави€ и н€колко големи мобилни пазара в јзи€. „Telenor е уверен, че благодарение на опита на PPF Group в региона и в сектора, те ще бъдат добър собственик на нашите активи в ÷ентрална и »зточна ≈вропа“, коментира главни€т изпълнителен директор на Telenor Group —игве Ѕреке.

„— тази транзакци€ PPF Group разшир€ва портфолиото си от телекомуникационни активи с още четири държави и изпълн€ва дългосрочната си цел да се превърне в среден по размер европейски оператор и да използва опита си, за да засили пазарните си позиции“, коментира Ћадислав Ѕартоничек, акционер, отговар€щ за телекомуникационните активи на PPF Group.

—делката между двете групи подлежи на регулаторно одобрение, още повече, че PPF Goup вече придоби друг гол€м бизнес в Ѕългари€ през тази година - Nova Broadcasting Group. ќт компаниите обаче не очакват проблеми от регулаторите и см€тат, че сделката ще бъде финализирана през третото тримесечие на 2018 г. ћеждувременно Nova Broadcasting Group за€ви намерението да придобие всички акции в една от най-големите интернет компании у нас Netinfo, в ко€то досега държеше 75%. ѕортфолиото на Netinfo включва редица попул€рни онлайн сайтове като Vbox7, електронната поща abv.bg и услугатга за облачно сподел€не на големи файлове dox.bg, спортни€т сайт Gong.bg и редица други.  

PPF Group имат €сни цели за развитието на т€хната телекомуникационна дейност и операторите на “еленор √руп в ÷»≈ са ключови за т€хното постигане. Ѕих искал да подчерта€, че тази сделка н€ма да се отрази на нашите клиенти и местни партньори и компани€та ще продължи да работи с т€х и за т€х, както и досега“, коментира за пресата главни€т изпълнителен директор на “еленор Ѕългари€ ќле Ѕьорн Ўулстъд.

—читано от първото тримесечие на годината, активите на “еленор в ÷»≈ ще бъдат отбел€зани във финансовите отчети на групата като „активи в продажба и прекратени операции“. —делката се очаква да доведе до счетоводна печалба след данъци в размер на около 3 милиарда норвежки крони, ко€то ще бъде вписана след приключването на трансакци€та.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден

“ехнически€т директор на компани€та е уверен, че публичните услуги н€ма да замен€т собствените сървъри.

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас