Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Startup новини
13 мар
2018
 
 

Успешни млади фирми споделиха свой опит по време на Sofia Startup Expo

12001 прочитания

Успешни млади фирми споделиха свой опит по време на  Sofia Startup Expo

35 фирми-изложители, 7 финансиращи институции, 20 лектори, 10 стартъпа, превърнали се вече в успешни бизнеси предлага форумът Sofia Startup Expo, който се провежда на 13 и 14 март в Иновационен форум „Джон Атанасов“, София Тех Парк. На събитието са представени широка гама от нови технологии, модерни услуги и продукти в различни категории, в т.ч. и с допълнително познание за IoT (Интернет на нещата) и иновации.

Проведената на 13 март тематична конференция бе разделена на три последователни панела. По време на първия думата имаха институциите и бизнесите и той бе озаглавен “Подпомагане на стартъпите в България”. Във втората част бяха представени няколко избрани успешни стартиращи бизнеси, които споделиха свой опит и отговаряха на въпроси от публиката. В третия панел пък думата имаха финансиращите организации.

Прочетете още: Марвин Лиао: Кои са перспективните технологични за преприемачество и инвестиции

Филип Берфус

“България е много интересна и динамична. Това е един добър тестови пазар, където технологиите се възприемат бързо.” Това сподели Филип Берфус, основател на Ekom. Agency и член на борда на EIG! Boosts по време на презентацията си, в рамките на втория панел от конференцията. Той направи паралел с родната си Швейцария, където по думите му обстановката е по-консервативна.

Марин Петков

Марин Петков, създател на MP studio, специализиращо в проектирането на 3D визуални ефекти и интерактивни инсталации върху различни обекти (т.нар. 3d mapping). Като най-голямо предизвикателство при развитието на фирмата си той посочи набирането екип. “Всички знаете, че да основеш компания в България е много лесно. Необходим е минимален капитал, също така тук данъците са доста ниски – обърна се Петков към зрителите на конференцията. – Тук лесно можете да откриете хора на високи позиции, с които да правите бизнес или които да инвестират.” Той сподели и свое наблюдение, че през последните години е налице завръщане на кадри отвън обратно в България.

Александър Кумин

Александър Кумин, основател на Claimcompass, стартираща фирма, помагаща на ощетени пътници да получават компенсации от авиокомпании, говори за процесите, довели до финансирането от американския фонд 500 Startups. Интересното в случая е, че Claimcompass са били потърсени от акселератора. По думите на Кумин за това е спомогнала поредица от случайни срещи с негови представители. Друга важна причина, рабира се, е била оценката на компанията за потенциалната стойност на компанията – 2,6 млн. долара. По това време, в края на 2016 г., Claimcompass са генерирали приходи от 5-6000 евро на месец.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас