Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
10 мар
2018
 
 

Еврокомисията разработва етичен кодекс за изкуствения интелект

Работната група за изкуствения интелект ще включва компании и отделни специалисти, като тя ще започне дейността си през май тази година.

9252 прочитания

Вицепрезидентът на ЕК Андрус Ансип, отговарящ за единния цифров пазар. Снимка: официален портал на ЕК

Европейската комисия обяви плановете си да сформира група с основна област изкуственият интелект, чиято задача ще бъде да се анализират етичните проблеми, свързани с тази технология.

В свое изявление ЕК каза, че групата за ИИ ще събира „експертни мнения и ще създаде широк съюз от различните заинтересовани страни“, като тя ще подготви и предложение за указания за „етичен изкуствен интелект“.

Прочетете още: Добавената реалност в корпоративния свят

Еврокомисията отбелязва, че технологията може да донесе редица ползи на икономиката и на обществото като цяло – от по-добро здравеопазване до по-безопасен транспорт, но продължават да изникват въпроси, свързани с влиянието на изкуствения интелект върху бъдещата трудова дейност и съществуващото законодателство.

„Това е заявка за отворена и „включваща“ дискусия за това как да използваме и развиваме изкуствената интелигентност, като това да е едновременно успешно и етично“, допълват от ЕК.

Като част от тези усилия Еврокомисията вече е отворила възможността компании и отделни граждани да поискат да се присъединят към групата. Участниците в тази група ще имат задача да съветват комисията за създаване на разнообразна общност от заинтересовани лица в т.нар. „Европейски AI алианс“, както и да подкрепят внедряването на бъдещите европейски инициативи в тази област.

До края на годината групата трябва да създаде проекто ръководство за етична разработка и употреба на изкуствен интелект на базата на фундаменталните права на европейските граждани.

Тази инициатива на комисията препраща към съвместната декларация на ЕС, приета през декември 2017 г., с която държавите поискаха по-високо ниво на защитата на данните, цифровите права и етичните стандарти в роботиката и изкуствения интелект.

Приемането на заявки за участие в AI групата приключва на 9 април, а групата ще започне дейността си през май. Групата ще използва и натрупания опит на експерти в тази област.

Вицепрезидентът на ЕК за единния цифров пазар Андрус Ансип коментира, че „стъпка по стъпка Европа се приближава до правилната среда, която ще позволи на Общността да се възползва максимално от възможностите на изкуствения интелект.“

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас