Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Е-администрация
09 мар
2018
 
 

Активират портала на инициативата WiFi4EU в средата на март

Първият конкурс за предоставяне на безплатен безжичен интернет на обществени места в европейските общини трябва да стартира от 6 до 8 седмици след това

8120 прочитания

Иван Гайдаров

През следващата седмица, дългоочакваната активация на интернет портала на инициативата на ЕК - WiFi4EU - през който ще става кандидатстването на общините и инсталационните компании, трябва да бъде факт. Това стана ясно по време на 19-та конференция по е-управление “Е-управлението – услуги за гражданите”, организирана от ICT Media, със съдействието на Държавна агенция "Електронно управление", Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ), Столична община и Мрежа на асоциациите на местните власти в Югоизточна Европа (NALAS). Събитието се проведе под патронажа на Томислав Дончев, заместник министър-председател на Република България, с помощта на генералните партньори от IBM и участието на ABBYY, Софтуерна група АКСТЪР, APC by Schneider Electric, ESRI Bulgaria, Index-Bulgaria Ltd., LIREX, NDB, TechnoLogica и Dicota.

 

Прочетете още: ЕС одобри окончателно плана за публичния WiFi на стойност €120млн.

Първото нещо, което трябва да направи всяка община, която иска да кандидатства по програмата, е да се регистрира в портала, след което да следи за датата на отваряне на първия конкурс, за да може възможно най-бързо да подаде документи за участие”, обясни по време на своята презентация Христина Добрева, държавен експерт в отдел “Европейски програми и проекти” към дирекция “Информационни технологии” на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. По думите ѝ това е от особена важност, защото ЕК е възприела подхода “първи кандидатствал, първи получил” с цел постигане на баланс между различните държави и малките и големите общини.

Самите ваучери ще бъдат на стойност 15 000 евро, като всяка община ще има право да получи най-много един.

Одобрените общини ще получат ваучери, след което идва най-сложната част – да се проведе процедура по Закона за обществените поръчки и да се избере доставчик от списъка с инсталационни компании, който да изгради “горещите точки”. За тези дейности ЕК предвижда година и половина, през която ваучерите ще бъдат активни. След приключването на работата от страна на инсталационната компания, и двете страни – община и оператор – трябва да верифицират приключването в портала на ЕК и да придвижат документите за получаване на цялата сума”, добави Христина Добрева.

Самият първи конкурс по инициативата WiFi4EU трябва да започне между 6 и 8 седмици след пускането на интернет портала. В него ще бъдат раздадени 1000 ваучера, като финансиране могат да получат общини, които са съгласни и имат възможност в рамките на три години да покриват таксите за интернет връзка и да поддържат новоизградената инфраструктура. Местата, които общините избират за “горещи точки” не трябва да имат вече изградена връзка, а ако все пак се свързва стара мрежа, е необходимо да има закупуване на нови обекти, за да могат да се верифицират разходите от страна на ЕК. Участниците трябва да са лишени от възможността сами да изградят подобна инфраструктура, но да са готови да участват в проектирането на местата за изграждане на точките и да сключат договор с инсталационна компания.

ЕК залага минимум по 15 общини от всяка държава членка, като, в случай на по-голям интерес, от Комисията са готови да завишат тази бройка. Максималното финансиране, което може да бъде получено от една държава, обаче е 8% от целия бюджет на конкурса.

 

 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас