Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
26 фев
2018
 
 

Nokia с решетъчни Wi-Fi продукти за дома

6179 прочитания

Nokia ще пусне на пазара набор от решетъчни (mesh) Wi-Fi продукти, предназначени за дома. Те включват шлюзове (gateway) и радиомаркери (beacon), чиято цел е да подобряват свързаността. По думите на Раджийв Съри, главен изпълнителен директор на Nokia, компанията работи върху 5G мрежи, но възнамерява да подобри и домашния Wi-Fi.

Един от маркерите бе показан от Съри на конференция, която се състоя ден преди началото на тазгодишното издание на Световния мобилен конгрес (MWC 2018). Целта му е да осигурява работата на приложения, изискващи висока пропусквателна способност като поточно предаване на виртуална реалност и видеонаблюдение на възрастни хора.

Директорът на Nokia, Раджийв Съри, показва един от новите Wi-Fi радиомаркери за решетъчни мрежи.

Прочетете още: Първо приложение на LoRa в София – отчитане на сградни водомери

Маркерите използват машинно учене, за да оптимизират връзките между различните устройства. Според Nokia те могат да откриват до 17 източника на смущения, включително Bluetooth говорители, безжични телефони и микровълнови печки и динамично да пренасочват трансферите на данни, така че те да заобикалят такива проблемни зони.

През последните години компанията първо напусна потребителския сегмент, след като първо продаде смартфон бизнеса си на Microsoft, след което придоби френски доставчик на медицински устройства и накрая продаде остатъка от мобилното си поделение на HMD, които предлагат устройства с финландската марка.

Домашните Wi-Fi устройства на компанията няма да се продават директно на потребители. Те ще достигат крайните клиенти чрез доставчици на услуги като част от цялостното мрежово портфолио на Nokia и ще работят с вече съществуващите нейни домашни продукти. До момента компанията е продала 47 млн. домашни шлюза по целия свят. Новите устройства трябва да се появят в средата на годината.

Решетъчните мрежи дават възможност за самоорганизация. При проблем с някой предавател например пренасочването може да става за под половин секунда. Възможността за засичане на проблеми и заобикалянето им преди потребителят да се е оплакал ще е важно за доставчиците на услуги. Според Съри 30 на сто от клиентските обаждания в центровете за поддръжка на оператори се дължат на зле работещи W-Fi мрежи.

На конференцията бе обявено още, че Noka придобива американската компания за мрежови решения Unium, която стои зад някои от умните функции в новите продукти на финландците.

След подобни сделки обикновено е налице дълъг процес по интеграция. Nokia и Unium обаче работят заедно от известно време и ще покажат съвместни продукти още на MWC 2018. Самото придобиване пък трябва да бъде финализирано в края на март.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас