Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Мобилни
26 фев
2018
 
 

MWC 2018: През 2025 г. в света ще има почти само 4G и 5G мрежи

Досега 23 мобилни оператора са стартирали търговски услуги през 38 мобилни IoT мрежи в целия свят.

5027 прочитания

Миграцията към 4G и 5G мрежи ще се ускори значително през следващите години, така че 4G мрежите ще обслужват 53 на сто от глобалните мобилни връзки през 2025 г., докато през миналата техният дял е бил 29%, показват прогнозите в доклада на GSMA „Мобилната икономика“. В доклада, представен на Световния мобилен конгрес в Барселона се посочва, че 5G мрежите бързо ще намират приложение и през 2025 г. ще обслужват 14% от потребителите (абонати и IoT устройства общо).

„В зората сме на нова ера в мобилните комуникации с предстоящото пускане на първите 5G мрежи и на приложенията за Интернет на нещата (IoT), които са „обречени“ да преобразуват начина по който живеем и работим“, коментира Матс Гранрид, генерален директор на GSMA.

Прочетете още: Мтел: Мрежата ни е подготвена хардуерно за бъдещия стандарт 5G

„Мобилната индустрия навлиза все по-дълбоко в 5G ерата, затова необходимостта от политики, стимулиращи инвестициите и иновациите, както и от модерни регулаторни режими, добавя шефът на индустриалната организация, организатор на MWC. - Рационализиране на регулирането и по-нататъшната развитие на политиките в три основни области – радиочестотен спектър, инфраструктура и икономика - са от ключово значение за реализиране на пълния потенциал на 5G за потребителите, обществото и промишлеността”, добавя той.

Ново изследване на GSMA Intelligence (анализаторското поделение на GSMA) показва, че IoT сферата ще „процъфтява“ от бизнес гледа точка заради масовото разпространение на приложения като умният дом, интелигентните сгради и предприятия. Броят на IoT връзките (като клетъчни, така и базирани на други тип мрежи), ще скочи над 3 пъти за периода от 2017 до 2025, достигайки общо 25 млрд.

Досега 23 мобилни оператора са стартирали търговски услуги през 38 мобилни IoT мрежи в целия свят, базирани на стандартите NB-IoT и LTE-M.

GSMA Intelligence добавя, че мобилната индустрия вече обслужва 5 милиарда уникални мобилни абонати, а до 2025 г. ще добави към абонатната си база още почти милиард, достигайки 5,9 млрд. души, или 71% от населението, което се очаква да има в света през 2025 г.

Ръстът на абонатите естествено е най-голям в развиващите се страни, основно в Бангладеш, Китай, Индия, Индонезия и Пакистан, както и в някои държави в Африка и Латинска Америка. През 2025 г. се очаква 5 млрд. абонати да използват своите мобилни телефони за достъп до интернет, при около 3,3 млрд. през 2017 г.НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас