“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | ќперационни системи
21 фев
2018
 
 

»зтече списък с ограничени€ за верси€та на Windows за ARM чипове

¬ерси€та на Windows 10, предназначена устройства с ARM процесори, н€ма да поддържа x86 драйвъри и 64-битови приложени€.

4890 прочитани€

Microsoft публикува списък с ограничени€та, които ще присъстват във верси€та на нейната операционна система за ARM процесори, които се използват в мобилни устройства. ѕредполага се, че това е станало погрешка, тъй като информаци€та бързо бе премахната. ќт Thurott обаче споделиха нейно копие. ќт общите реакции може да се заключи, че ограничени€та н€ма да пречат на обикновени€ потребител.

≈дна от особеностите е, че Windows 10 за ARM е че н€ма да се използват x86 драйвъри. ¬се пак, операционната система ще позвол€ва стартиране на такива приложени€, но драйвърите ще са само ARM64. “ова може да е проблем за потребители, които използват например по-стари периферни устройства.

»зтече списък с ограничени€ за верси€та на Windows за ARM чипове

ѕрочетете още: Qualcomm: Windows 10 компютър с ARM процесор Ц в кра€ на 2017-та

—ъщо така ќ— н€ма да поддържа Windows Hypervisor Platform, т.е. н€ма да е налице възможност за стартиране на виртуални машини Hyper-V.

ƒруго ограничение е липсата на поддръжка на 64-битови приложени€. ¬ бъдеще обаче от компани€та възнамер€ват да добав€т такава възможност. —ъщо така на Windows 10 за ARM н€ма да работ€т игри и други продукти използващи OpenGL с верси€ над 1.1 – т.е. такива, които се нужда€т от хардуерно ускорение.

¬ъзможна е некоректна работа на спомагателни приложени€ за настройка на компютъра за конкретен потребител. —тава дума например за инструменти, позвол€ващи машината да бъде ползвана от хора с увреждани€.  ъм т€х спадат и интсрументи, позвол€ващи въвеждане на символи, които не присъстват на клавиатурата.

¬ списъка са и възможни проблеми при софтуери, използващи Shell Extesions – функции на Windows API, позвол€ващи модифициране на потребителски€ интерфейс.

—ъщо така проблеми може да има и с приложени€, които считат, че ако устройството е на базата на ARM процесора, то на него тр€бва д€ бъде инсталирана мобилна верси€ на Windows. “ози проблем ще засегне малкото продукти, написани за Windows Phone.

ѕрез декември Microsoft об€ви, че Windows 10 ще се използва в устройства, оборудвани с процесори Qualcomm. “€хното основни предимство е удължената автономна работа спр€мо традиционните лаптопи.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден

“ехнически€т директор на компани€та е уверен, че публичните услуги н€ма да замен€т собствените сървъри.

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас