Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Наука и техника
15 фев
2018
 
 

MIT разработи нов чип, който ще направи AI в смартфоните по-бърз и ефективен

Чиповете обработват данни седем пъти по-бързо, използвайки с 95% по-малко енергия

3712 прочитания

Само ден след като MIT (Massachusetts Institute of Technology) разкри, че екип от изследователи е създал криптиращ чип със свръх ниска мощност, който ще подпомогне повишаването на сигурността при IoT устройствата, от института обявиха, че са създали и чип, работещ с невронни мрежи, който намалява консумацията на енергия с 95%. Това прави разработката изключително подходяща за устройства, захранвани от батерии, като мобилни телефони и таблети, да се възползват от по-сложните системи за изкуствен интелект (AI).

1

Невронните мрежи се състоят от множество основни, взаимосвързани информационни процесори. Обикновено те се научават как да изпълняват задачи, като анализират огромни обеми данни и прилагат наученото към нови задачи. Към момента се използват за процеси като разпознаване на говор, възпроизвеждане на човешки контакт, манипулиране на снимки и т.н.

Прочетете още: Великобритания със свой AI за борба с екстремистката пропаганда

Проблемът е, че невронните мрежи са големи, а изчисленията, които правят, са много енергоемки. Затова и тези, интегрирани в смартфони и таблети, са изключително ограничени. Този проблем обаче е напът да бъде решен от MIT, защото, освен намаляването на нужната мощност, новият чип на института увеличава изчислителната способност на невронните мрежи с три до седем пъти спрямо по-ранни итерации.

Изследователите от MIT са успели да опростят алгоритмите за машинно обучение в невронните мрежи до една точка, наречена “точков продукт” (dot product). Тя представлява цялото движение напред и назад на различните възли в невронната мрежа, като по този начин се избягва предаването на данни към и от паметта. Новият чип може да изчисли “точковите продукти” за множество възли (16 в прототипа) в една стъпка, вместо да прехвърля суровите резултати от всяко изчисление между процесора и паметта.

Според вицепрезидента на IBM, отговарящ за развитието на AI, Дарио Джил откритието на MIT e огромна крачка напред. “Това със сигурност ще отвори нови възможности за интеграция на по-сложни спираловидни невронни мрежи за класификация на изображенията и видеоклиповете в IoT устройствата в бъдеще", категоричен е той.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас