Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
14 фев
2018
 
 

Мтел бележи сериозен скок на приходи и печалба за 2017 г.

Нарастват постъпленията от фиксирани услуги, включително средният приход от една линия

3686 прочитания

Сериозно подобрение на бизнеса, включително на печалбата отчита Мтел за цялата 2017 г. Общият размер на приходите на оператора са достигнали 431,2 млн. евро, или с 4,7% повече от 2016 г. Печалбата преди данъци и амортизации EBITDA за 2017 г. също се е увеличила – с 3,6 на сто до 130,1 млн. евро. Това показват финансовите резултати на българския оператор, обявени в доклада на компанията майка A1 Telekom Austria Group. В него се изтъква, че приходите са нараснали и в двата основни бизнес сегмента на Мтел – мобилните услуги и фиксираните предложения.

Ръст на мобилния бизнес

Постъпленията от мобилни услуги и продукти са се увеличили с 3,9% до 337,4 млн. евро, като това се дължи както на засилената употреба на 4G мобилен интернет, така и на по-големият брой клиенти, предпочели абонаментните договори, въпреки че общият брой мобилни абонати е спаднал с 3,2% до 3,977 милиона. От българският оператор предприеха стратегия за фокусиране върху „ценните клиенти“, така че намалението на мобилните потребители е главно в ниския ценови сегмент.

Прочетете още: Индвидуални мобилни приложения чрез нова услуга на Мтел

Мтел бележи сериозен скок на приходи и печалба за 2017 г.

„Основната причина е промяната в Закона за електронните съобщения, ограничаваща максималния брой предплатени номера, които може да ползва всеки клиент“, допълват от Мтел. Същевременно операторът регистрира нарастване на абонатите във високия ценовия сегмент, а именно на бизнес клиентите и на потребителите, използващи тарифи с мобилен интернет.

В резултат средният приход от мобилен абонат (ARPU) остава на нивото от 2016 г. - около 5,5 евро, а негативният ефект от новите роуминг регулации и намалението на цените за взаимосвързване са почти изцяло компенсирани от предлагането на допълнителни услуги и по-богата продуктова гама. Продажбите на мобилни устройства са скочили с 22,7% до 57,5 млн. евро, което също допринася за повишената употреба на мобилен интернет.

...и на фиксирания

Въпреки че приходите от фиксирани услуги имат доста по-малка тежест в общия „баланс“ на Мтел, те са нараснали с по-голям темп от 7,6% годишно до 93,8 млн. евро. От Мтел обясняват този ръст с предлаганото ексклузивно спортно съдържание (собствените HD канали на оператора Mtel Sport 1, 2 и EDGE). Овен това компанията е успяла да предложи допълнителни услуги на настоящи си клиенти, отчита и засилено търсене на ИКТ решения. В края на миналата година тя обедини всички облачни услуги за бизнеса под общата марка А1. 

Броят на клиентите на телевизия и домашен интернет нараства в сравнение с миналата година, което частично компенсира общия спад на клиентите на фиксирани услуги с 1,4% до 1,005 милиона, допълват от Мтел. В резултат средният приход от една фиксирана линия (ARPL) се е повишил с 5,9% до 11,4 евро.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
ИТ МЕНИДЖЪР НА ГОДИНАТА
Започна регистрацията за конкурса „ИТ мениджър на годината“

Започна регистрацията за конкурса „ИТ мениджър на годината“

Наградите на списание CIO и сдружението „Клуб на ИТ мениджърите в България” се дават за значителни постижения в областта на управлението и развитието на информационните технологии.
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас