Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Мобилни
08 фев
2018
 
 

Ростелеком щяла да купува мобилната платформа Sailfish

Руският оператор искал да придобие Votron и Open Mobile Platform, свързани с руския предприемач Григорий Берьозкин.

3365 прочитания

Руският телеком оператор Ростелеком бил свързан с придобиването на финландската фирма Jolla и нейната мобилна платформа Sailfish. Според публикации в руската преса компанията е подала заявление във Федералната антимонополна комисия за намерението си да придобие 75% от акциите на Votron (която е най-големият акционер в Jolla) и в Open Mobile Platform, фирмата, която стои зад руската версия на платформата Sailfish.

И Votron, и Open Mobile Platform са свързани с руския предприемач Григорий Берьозкин. Още през 2017 г. се появиха публикации, че той води разговори с Ростелеком за потенциална сделка за Sailfish, но се споменаваше, че преговори има и с други.

Прочетете още: Предвиждат се милиарди за създаване на “руски Android”

Sailfish получи подкрепа от руските власти през 2016 г., които имат сериозни притеснения, свързани с основния код на големите смартфон платформи. Jolla се опитва да наложи платформата и на пазари като Китай и Африка, търсейки начин да създаде локални мобилни екосисистеми, които да „избягат“ от глобалното влияние на Google Android и Apple iOS.

Предполага се, че Ростелеком подобно на много други оператори се сблъсква със сериозен ценови натиск в основния си бизнес сегмент, така че чрез Sailfish телекомът се опитва да си подсигури по-голям дял от бизнеса в Русия.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас