Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
07 фев
2018
 
 

Европейски инвестиционен фонд планира покупката на бизнеса на Теленор

PPF Group вече управлява сериозен телеком бизнес в Чехия.

3534 прочитания

Европейският инвестиционен фонд PPF Group се оказа кандидат за 4 от поделенията на Telenor в Централна и Източна Европа, според Mobile World Live, цитирайки сръбския Danas.

Telenor вече потвърди, че е получила необвързваща оферта за телекомите, които притежава в Унгария, България, Черна гора и Сърбия в края на януари, но тогава обяви, че ще оценява качеството на офертата в края на първото тримесечие.

Прочетете още: Теленор разглежда заявление за интерес за продажба на поделенията си в ЦИЕ

Доскоро за кандидат купувач се спрягаше щатският инвестиционен фонд KKR, главно заради интереса му да купи сръбското поделение на Telenor през юни миналата година.

Сега купувачът пак не е потвърден, но споменатата PPF Group държи 66% дял в чешкия оператор О2, който купи от Telefonica през 2013 г. за €2,47 милиарда.

PPF Group работи в 16 страни, включително в САЩ, Русия и редица азиатски пазари. Фондът е придобил фирми в редица перспективни сектори като банкови и финансови услуги, телекомуникации, биотехнологии, застраховане, недвижими имоти и земеделие. Към юни 2017 г. активите на инвестиционния фонд се изчисляват на 35 млрд. евро, а главният акционер в него в чешкият предприемач Петер Келнер.

Последната голяма сделка на PPF e от 25 ноември м.г., когато закупи 100% от акциите на Škoda Transportation. Компанията произвежда трамваи, електрически мотриси за метро, локомотиви, тролейбуси и електробуси.

Позициите на Telenor са сравнително добри в България, Сърбия и Унгария, където компанията е на второ място по брой мобилни абонати. В Черна гора телекомът на Telenor e най-голям с общо 376 000 потребители.

През миналата година Telenor Group сключи стратегическо партньорство с инвестиционния фонд River Styxx Capital, което дава право на River Styxx Capital да придобие 85% от акциите в иновативната банка Telenor Banka, а Telenor да запази останалите 15%.

Telenor Banka e създадена през септември 2014 г. като първата мобилна и онлайн банка в Сърбия, чиято цел е да предложи иновативни онлайн финансови услуги на сръбските граждани. "След три години операции Telenor Banka има повече от 350 000 клиенти и бизнесът й расте. Стратегическото партньорство обявено през есента на миналата година между двете организации има за цел съществено да разшири дейността на институцията и да подобри услугите и предложенията и към пазара за нейните клиенти“, пише в съвместно изявление на Telenor Group и River Styxx Capital

Към момента обаче компаниите не са получили съгласието на Националната банка на Сърбия за предложеното стратегическо партньорство за Telenor Banka.

„Силно вярваме в потенциала на Telenor Banka и искаме да се присъединим към сръбския банков пазар като нов инвеститор. Ще продължим да обсъждаме с официалните правителствени институции в Сърбия и местния регулатор и ще търсим правилното решение. Ние сме уверени в по-нататъшния успех на нашето партньорство, което ще донесе нови ползи както на клиентите на Telenor Banka, така и на сръбския пазар“, пише в изявлението до медиите Елвин Гури, главен изпълнителен директор на River Styxx Capital.

Той е един от създателите на кредитната компания „Джет Файнънс”, продадена по-късно на „БНП Париба”. В момента Елвин Гури е и изпълнителен директор на инвестиционния фонд Empower Capital, който оперира с 21 милиона евро, предоставени от Европейския инвестиционен фонд по инициативата JEREMIE, с мандат да осигурява достъп до дялово финансиране на български компании в етап на растеж.
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас