Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Телекомуникации
07 фев
2018
 
 

Оптичната мрежа на Vivacom вече покрива Русе и Велико Търново

Оптиката на оператора вече обхваща близо 1,15 млн. домакинства

3199 прочитания

Vivacom разшири обхвата на оптичната си мрежа с още два големи града – Русе и Велико Търново. По този начин компанията може да предостави широколентови услуги, включително цифрова телевизия и високоскоростен интернет, на близо 1 милион и 150 хиляди домакинства в цялата страна.

Според последния финансов доклад на оператора (за трето тримесечие на 2017 г.), общо 434 хиляди потребители използват фиксирания интернет на компанията към 30 септември 2017 г., но в тях се включват и ADSL абонатите. При клиентите на платената телевизия, която Vivacom предоставя и през оптичната мрежа като IPTV услуга, и чрез сателитен достъп (DTH), броят на абонираните домакинства е 434 000, като 44,6% от тях използват IP телевизия (или около 194,6 хиляди) в края на периода. Това означава, че съотношението на покрити с оптична връзка домакинства и абонати на съответната мрежа е около 6 към 1 (възможно е компанията да е добавила нови абонати през последните 3 месеца на 2017 г.), което сравнително добър показател за инвестираните в инфраструктурата средства.

Прочетете още: 1,8% годишен ръст на приходите постигна Vivacom за деветмесечието

От Vivacom обясняват интереса към своята интерактивна телевизия с възможността потребителите да управляват гледането на телевизионни програми подобно на записано видео. „77% от клиентите на компанията биха препоръчали интерактивната телевизионна услуга на свои роднини, приятели или познати. Те дават най-високите възможни оценки – 9 точки за IPTV по десетобалната система“, твърдят от Vivacom, цитирайки данни от свое ежемесечно маркетингово проучване. Сред най-желаните интерактивни качества са спиране на пауза на живо предаване (и превъртане назад или напред в рамките на 2 часа), отложено гледане на телевизионни предавания (за съдържание, излъчено по линейните ТВ канали през последните 7 дни), както и за записване на предаване или филм, включително чрез насрочване на дата и час за запис.

Друга интересна за потребителите функция е разделяне на екрана, така че потребителите да гледат едновременно две програми. Тази възможност е налична в някои от модерните телевизори с повече от един вграден тунер, но Vivacom я предлага и като услуга чрез своя цифров приемник.

Освен интерактивността, операторът разчита и на по-разнообразно съдържание, като обогати списъка с ТВ канали, включени в самостоятелните и пакетни предложения за домашни потребители. Около 60 е общият брой на предлаганите от телекома канали, излъчвани в HD качество.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас