Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
07 фев
2018
 
 

Melexis ще инвестира за 5 г. 75 млн. евро в софийския си център

Компанията разширява развойните и производствени си мощности в България и Франция.

3462 прочитания

Една от водещите в света компании за разработка на микроелектроника Melexis ще увеличи операциите си в Европа, като 5-годишният план включват мащабно разширяване на поделенията в София и във френския град Корбей-Есон.

Само в софийския офис Melexis ще инвестира около 75 млн. евро през следващите 5 години, като през тази 2018 г. ще бъдат вложени поне 17 млн. евро. Компанията разполага с голям развоен и производствен център в София от 2000 г., като сега планира да удвои производствената площ и да разшири значително склада и научно-развойния отдел. Сега съществуващият център с площ от над 7500 кв.м ще бъде разширен с още около 15 000 кв. метра. Очаква се и значително увеличение на персонала, който в момента е около 425 служители. До края на 2018 г. компанията планира техният брой да нарасне до около 575, а още 160 специалисти ще бъдат наето до края на 2022 г.

Производственият център на Melexis в София. Снимка: Melexis

Прочетете още: Made in BG: роботи, дрони, глайдери, сензори, радари, Правец

„Плановете на Melexis в София са в две посоки - разширение на обекта и разширяване на екипа. От гледна точка на сградата е планирано разширение с още 15 000 кв.м. към съществуващите вече 7 500 кв.м. Това ще позволи удвояване на производствената площ, като се предвижда постепенно добавяне на около 250 машини за тестване на интегрални схеми до края на 2022 г., според бизнес нуждите на компанията. Предвидено е също разширяване на офис пространството, за да се поеме растежът на екипа в развойния център, производството и професионалисти към останалите отдели, като до края на 2022 г. се очаква увеличение на екипа с над 300 служители", коментира Силвен Коло, управител на Мелексис България.

Melexis оперира в сферата на микроелектрониката, проектира и тества интегрални схеми. „Всяка локация на Melexis в света има специализация по отношение на продуктите, обяснява Силвен Коло. - В София експертизата на екипа включва проектирането на температурни сензори и също така е изградил ноу-хау за магнитни сензори. Тези видове продукти са проектирани и тествани тук, доставени по целия свят и използвани с различни приложения в автомобилния, индустриалния и потребителския сектор. В София се тестват и много големи обеми интегрални схеми за управление на осветлението с приложение за иновативен начин на осветяване на интериора и все по-често и външността на колата, добавя управителят на Мелексис България. - Непрекъснато се стремим към иновации на пазара. Благодарение на нашите експерти в областта на ​точното регистриране на температура, ние сме лидери на световния пазар за ​чипове, които се използват за връзка и обработка на сигнал от термодвойки. Този продукт значително подобрява ефективността на двигателя в автомобилите, позволява на клиентите ни да конструират по-малки двигатели и същевременно да се намалят вредните емисии, като по този начин двигателят е по-екологичен.“

Същевременно Melexis ще инвестира и в нова фабрика за тестване на платки във френския град Корбей-Есон. Тя ще е много важна част от веригата за доставки на компанията и ще бъде базирана на най-добрите практики, разработени в другите поделения на Melexis. Планираната инвестиция в ново производствено оборудване е над 60 милиона евро през следващите 5 години, като на първо време ще бъдат наети около 30 служители. Очаква се център да заработи от второто тримесечие на тази година.

„Тези инвестиции не само ще ни осигурят допълнителен ресурс и капацитет, но и ще ни гарантират добре структурирана и консистентна верига за доставки, така че да обслужваме нашите потребители“, коментира Веерле Лози, вицепрезидент „Операции“ в Melexis. “Потребителите отдавна са признали високата добавена стойност на нашите вдъхновени инженерни усилия. В резултат наблюдаваме значително търсене на нашите продукти, което ще продължи да нараства през следващите няколко години“, добавя тя.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас