Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Роботи
06 фев
2018
 
 

Siemens разработи двурък индустриален робот, който няма нужда от програмиране

Новата разработка на технологичния гигант може сама да нанася корекции в програмата си и да извършва различни дейности с двете си ръце в синхрон

3415 прочитания

Изследователи на технологичния гигант Siemens разработиха двурък робот, който може да произвежда продукти, без да трябва да бъде предварително програмиран за това. С помощта на изкуствен интелект, роботът може самостоятелно да разделя задачите и да работи с двете си ръце в синхрон. Според изследователското звено “Корпоративни технологии” на Siemens роботизираната система е ключов елемент от бъдещето на производството – бъдеще, в което цели фабрики ще се управляват сами.

Да направим производството на малки партиди икономично

Приложението на новата разработка на германската компания беше демонстрирано в завода ѝ в Амберг, който произвежда програмируеми контролери Simatic при 75 процента автоматизация и 99,99885% качество. Тези части обаче се произвеждат в големи партиди, като всяка година 12 милиона контролери Simatic се доставят на над 60 000 клиенти от цял свят. С интеграцията на двуръките роботи, бъдещето, за което говорят от Siemens, вече е факт, когато става дума за големи производствени обеми. Но способността да се изпълняват задачи автономно, вместо автоматично, е точно това, което искат и производителите на по-малки партиди, и тези, които произвеждат множество различни варианти на една стока в отговор на нарастващото търсене на персонализирани продукти.

Прочетете още: Роботите идват. И остават.

1

Екипът на “Корпоративни технологии”, ръководен от Кай Вурм и Георг фон Вихерт, смята, че е успял да разреши този проблем. „Нашият двурък интелигентен прототип показва, че икономичното производство на малки партиди е възможно. В бъдеще няма да има нужда роботите да бъдат скъпо програмирани с времеемки страници от кодове, които им задават фиксирана процедура за сглобяване. Ще трябва само да дефинираме задачата, след което системата ще трансформира спецификациите в програма”, коментира Вурм.

Преход към семантична информация

 Просто казваме на робота да прикрепи специфичен компонент към монтажната релса. И той прави точно това”, разказва още ръководителят на “Корпоративни технологии”. Тази задача описва в общи линии какви са предизвикателствата при производството на малки количества или сглобяване на даден продукт в голямо разнообразие от варианти, съдържащи различни компоненти. Роботът получава информация как да произведе продукта от софтуерен модел - CAD/CAM (Computer Aided Design and Manufacturing). Тази технология обикновено е неразбираема за конвенционалните роботи, но за новия прототип не е така. Той се държи все едно е полиглот и разбира различни езици, като по този начин елиминира необходимостта от програмиране на движения и процеси.

За да направи това, прототипът успешно разделя задачите, като например общата команда „сглоби” от софтуерния план се свежда до изпълними единици от рода на „вземи” и „предай”, докато придвижи ръката си или отвори захвата си. Освен това роботът сам решава коя задача с коя ръка да изпълни. За да стане това възможно, разработчиците дават възможност на прототипа да издигне информацията от софтуера за разработка на продукти на семантично ниво.

Частите на продуктите и информацията за процесите са семантично превърнати в схеми и графики. Досега нещата, които хората просто знаят от опит, щом им се каже да вземат компонент Х от релса Y, трябваше да бъдат предавани на роботите под формата на кодове. Само че нашият прототип сега анализира сам проблема и намира подходящо решение”, разказва Вурм.

 Самокоригиращи се системи

Прототипната система на Siemens може също така да коригира грешки, без да й се казва предварително, че това е възможно. Ако дадена част примерно се изплъзне, едната ръка ще намери същата по големина част, стига тя да е в зрителното поле на камерата. Ръката ще вземе компонента и ще коригира всички последващи движения така, че да го инсталира правилно. А ако компонентът трябва да бъде поставен на отсрещната страна, едната ръка ще го предаде на другата. Тези новаторски разработки са част от програмата на Siemens за автоматизацията на бъдещето - Company Core Technology (CCT). ССТ дава възможност на компанията да се съсредоточи върху ключови области на иновациите като дигиталните близнаци, изкуствения интелект и адитивно производство.

Разработчиците на Siemens предвиждат, че съвсем скоро ще може да се говори за самоорганизиращи се производствени мощности, които реагират автономно на променящите се изисквания, постоянно оптимизират дейноста си и включват помагащи си един на друг роботи. Такива съоръжения биха били революционна стъпка, защото по същество те ще представляват системи, които се захранват с проектни данни, коригират грешки и изчисляват всички движения и процеси сами. 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас