Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Назначения
02 фев
2018
 
 

Джон Хенеси зае мястото на Ерик Шмид в Alphabet

Alphabet, притежаваща Google и YouTube, е с нов председател на съвета на директорите.

3648 прочитания

Холдингът Alphabet обяви назначаването на Джон Хенеси за председател на съвета на директорите. Докторът по философия в областта на компютърните науки заменя на позицията Ерик Шмид, който бе начело на организацията (първо Google, а после Alphabet) в продължение на 17 години.

65-годишният Хенеси е член на борда на Google от 2004 г., но добива известност доста преди това. Той взема участие в различни проекти от началото на 70-те години на XX век. Заради успехите му американският инвеститор Марк Андерсен го нарича “кръстник” на Силициевата долина.

Джон Хенеси  |  Източник: Станфордски университет

Хенеси изиграва ключова роля в развитието на компанията MIPS Technologies, която се превръща в един от лидерите в областта на микроелектронните устройства. Важно е участието му и в Atheros.

Между 2000 и 2016 г. е президент на Станфърдския университет. Напускайки позицията той споделя, че “дошло времето да се заема с това, което го е довело в Станфърд – изследванията”.

В борда на директорите на Alphabet, освен Джон Хенеси и Ерик Шмид, влизат още генералният директор на Google, Сундар Пичай; ръководителят на направлението за облачни изчисления, Даяна Грийн, както и основателите на Google, Лари Пейдж и Сергей Брин.

Хенеси поема контрола на холдинга в сложен период. Наскоро компанията публикува финансовия си резултати за четвъртото тримесечие, където отчита загуби в размер на 3 млрд. долара. Междувременно обаче оборотът ѝ е нараснал с 24 на сто, достигайки 32,3 млрд. долара. 

Загубите на Alphabet се обясняват с разходи за деферсифициране на бизнеса, които не са могли да бъдат компенсирани от растящите приходи от реклами в Google и YouTube. Ръстът на разходите за последните месеци е 27%. Оперативната печалба пък е 7,6 млрд. долара. 

За цялата 2017 г. оборотът на холдинга е нараснал с 23% до 110,9 млрд. долара. Чистата печалба е 12 млрд. В отчета обаче не е калкулирана сумата от 9,9 млрд. долара, която компанията плати наведнъж заради реформа в данъчното законодателство в САЩ.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас