Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
02 фев
2018
 
 

Qualcomm и Samsung с нов стратегически договор за партньорство

Samsung оттегли жалбата си срещу Qualcomm в Корейската търговска комисия KTFC, която вече наложи глоба от над $800 млн. на американския доставчик на чипове.

2906 прочитания

Qualcomm и Samsung обявиха стратегическо споразумение, което покрива широк набор от технологии и мобилни устройства. Договорът включва и промяна на патентна сделка, според която производителят на смартфони ще изтегли жалбата си от Корейската комисия за честна търговия (KTFC), подадена срещу американския доставчик на чипове заради неговите лицензни практики.

Споразумението „разширява дългогодишните взаимоотношения на компаниите като технологични и бизнес партньори за следващите няколко години, обхващайки и прехода към 5G”, заявиха от Qualcomm.

Прочетете още: ЕК глоби Qualcomm с 1,2 млрд. долара

Кристиано Амон, президент на Qualcomm, добави, че споразумението „подчертава важността на стратегическите взаимоотношения със Samsung при развитието на основни мобилни технологии в много разнообразни сегменти“.

Въпреки че развива доста успешно бизнеса със собствени чипове, Samsung е отдавнашен клиент на Qualcomm, като флагманските смартфони разчитат на чипове на Qualcomm. Qualcomm обаче попадна под обстрела на регулатора в Южна Корея, който започна разследване на системата на американския производител за лицензиране на патенти, така че оттеглянето на жалбата на Samsung би имало съществено значение.

Qualcomm обяви, че патентната сделка е „в съзвучие с глобалните лицензионни практики на Qualcomm на ниво мобилни устройства“. Това е много важно, защото моделът, при който патентните такси са базирани на цената на цялото устройство, а не на силициевия чип, е основен проблем в продължаващия съдебен спор между Qualcomm и Apple.

Новината за споразумението със Samsung бе съобщена, след като Qualcomm докладва загуба от 6 $млрд. за тримесечието, приключило на 24 декември 2017 г., докато година по-рано печалбата на компанията е била в размер на $700 млн. Приходите й за периода са намалели с 1% годишно до $6,1 млрд.

През последното тримесечие компанията включи в отчета и такса от $6 млрд., свързана с промените в данъчната система на САЩ, както и глобата от $1,2 млрд., наложена от Европейската комисия.

Приходите от лицензи на Qualcomm са около $1,3 млрд., или годишен спад от 28%, което отразява и продължаващия спор с Apple и производителите на нейните телефони.

От бизнеса с чипове приходите са нараснали с 13 на сто до $4,65 млрд. Отбелязва се, че те са надхвърлили очакванията, главно заради по-големия обем на продажбите.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
ИТ МЕНИДЖЪР НА ГОДИНАТА
Започна регистрацията за конкурса „ИТ мениджър на годината“

Започна регистрацията за конкурса „ИТ мениджър на годината“

Наградите на списание CIO и сдружението „Клуб на ИТ мениджърите в България” се дават за значителни постижения в областта на управлението и развитието на информационните технологии.
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас