Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
01 фев
2018
 
 

Стая през Airbnb е по-евтина от хотелска, но колко точно?

Анализ на германския сайт HRS показва, че в Берлин ще спестите едва $22

3255 прочитания

Днес пътуването по целия свят става все по-достъпно, включително заради навлизането на нискобюджетните авиокомпании, споделените пътувания, различните програми за лоялност. Същевременно намирането на подходяща хотелска стая, особено в градовете с голям туристически поток, остава трудно, а по време на големи събития цените скачат в пъти. Именно в този сектор се намеси компания, която няма нито един хотел, но предлага изключително приятни места за преспиване на милиони потребители и често е давана за пример за новата споделена икономика – Airbnb.

Дали и колко все пак можем да спестим от използването на споделената услуга за жилище под наем, разчитайки и на коментарите на предишните потребители?

Германският сайт за хотелски резервации HRS публикува данни за средните цени на хотелите в големите градове по света, като Ню Йорк е посочен за най-скъпия град със средна цена на стаята от $306 на нощ. В Европа цените на хотелски нощувки в големите градове нарастват с около 5% за 2017 г. Лондон и Цюрих държат палмата на първенството по средна цена на нощувките (около $220), но пък цените на хотелите в Прага са нараснали с най-голям темп (12%), като средната нощувка в чешката столица достига $104. Двуцифрен ръст от около 10% на хотелските стаи отчита сайтът за Москва и Мадрид със средна цена съответно $120 и $135.

Прочетете още: Проучване: Не е добре да напуснеш бързо новата си работа

Същевременно сайтът за анализ на пазара на жилища под наем, предлагани през Airbnb – AirDNA, показва че стая в Ню Йорк би струвала средно $187 на нощ, т.е. посетителите на града биха си спестили почти $120, които да похарчат за разнообразните забавления е големия град. Освен това приготвянето на храна в апартамент от Airbnb би могло да спести още пари на икономичния турист, който се стреми да избягва ресторантите.

Подобна е тенденцията и в повечето от останалите големи градове, посещавани от много туристи. Изборът на жилище от Airbnb в Токио би спестило $127 на нощ, а в Сидни – само $49. В Лондон и Берлин наемите на стаи от контингента на Airbnb са по-близки до средната хотелска нощувка (спестявате на нощ съответно по $38 в британската столица и $22 в столицата на Германия). В Барселона, където след по-малко месец започва популярното изложение Световен мобилен конгрес, цените на хотелите са средно 129 евро ($160), докато през Airbnb средната нощувка в момента е около $141 (т.е. ще пестите едва по $19 на нощ). Сайтът HRS не дава информация за средната цена на хотелите в София, които покрай европредседателството със сигурност са скочили сериозно, но пък AirDNA посочва, че средната цена на нощувка в София през Airbnb е едва $30. От сайта Tripadvisor коментират, че на база на цените на 30-те най-добри хотела средната цена на двойна стая към януари е 82 евро ($102), но до май тази година се очаква да скочи до 100 евро (по днешен курс около $124).  (Вж. графиката):

Средни цени на стая за една нощ към януари 2018 г. Източници: HRS и AirDNA, за София – Tripadvisor

Разбира се, далече не всички посетители са съгласни да се занимават с търсене на подходящ като местоположение и условия апартамент в Airbnb, взимане и връщане на ключове, общуване с различни хазаи, така че биха платили малко по-висока цена за „по-анонимното“ и стандартизирано обслужване в хотелите.НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас