Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
01 фев
2018
 
 

Fujifilm придобива Xerox в сделка за $6,1 млрд.

Fujifilm придобива 50,1% от акциите на Xerox, като в резултат ще бъде създадено съвместно предприятие на стойност 18 млрд. долара. При реструктуриране ще бъдат съкратени 10 хиляди работни места.

4084 прочитания

Американският производител на копирна и печатна техника Xerox продава своя контролен пакет акции на японската корпорация Fujifilm. В резултат на сделката ще бъде създадена компания на стойност 18 млрд. долара. За Xerox, чието име е жива легенда и отдавна се използва като нарицателно за копирна техника, това е край на една епоха на независимост. 

Капитализацията на американската организация се оценява на 8,3 млрд. долара, като дълговете ѝ възлизат на 4 млрд. долара. В рамките на поглъщането акционерите ще получат дивиденти в размер на 9,8 долара на акция. Fujifilm ще стане собственик на 50,1% от акциите на Xerox. След обявявянето на новината стойността на акциите на американската компания нарасна с 3,3% до 33,75 долара на Нюйоркската фондова борса.

Придобиването на 50,1% от Fujifilm е край на цяла епоха за Xerox.

Прочетете още: Печатът у нас расте в очакване на дигитализацията

Обединеното предприятие ще бъде оглавено от Джеф Якобсън, който е настоящият главен изпълнителен директор на Xerox. При реструктурирането му ще бъдат съкратени 10 хил. работни места в Азия. Тази стъпка се обяснява с изострените условия на пазара.

Сделката може да се разглежда като продължение на съвместното предприятие Fuji Xerox, създадено през 1962 г., в което японците имат 75% дял. То продава продукти и доставя услуги в Азиатско-Тихоокеанския регион.

И двете компании напоследък изпитват затруднения, предизвикани от спадащи продажби на копирни продукти, в основата на което стои преориентирането на бизнесите към безхартиени процеси.

Междувременно Fuji Xerox е разследвана от власите в Нова Зеландия и Австралия по подозрения за измама. Малко преди това компанията призна за наличие на грешки при отчитането на дейността си в двете страни в периода от 2011 до 2016 г. В резултат Карл Айкан, един от най-едрите инвеститори в Xerox, настоя за преразглеждане на сътрудничеството с Fujifilm. По-късно към него се присъедини и друг инвеститор – Дарвин Дийсън. Двамата притежават сумарно 15 на сто дял от компанията.

Според Шигетака Комори, главен изпълнителен директор на Fujifilm, решението за сделката е било взето бързо. Той обаче вярва, че то е “креативно”.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас