Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Операционни системи
30 яну
2018
 
 

Microsoft разработва лека операционна система

В интернет изтече информация за нова версия на Windows.

4142 прочитания

Microsoft работи над нова операционна система, наречена Windows Core OS, съобщи Windoiws Central. Компанията иска да предложи своеобразен софтуерен конструктор, от чиито компоненти да могат да се сглобяват операционни системи за различни типове устройства.

Вариантът за смартфони и таблети с по-малък размер на екрана ще се казва Andromeda. Тази за компютри пък е кръстена (засега) Polaris. Изтеклата в интернет информация касае именно нея.

Microsoft разработва лека операционна система

Прочетете още: Почивай в мир, Windows Phone

Според източника на Windows Central тя ще се използва в настолни и преносими компютри, както и в 2-в-1 устройства (т.е. такива с откачаща се клавиатура) и др.

Какви са разликите спрямо Windows 10?

Microsoft възнамерява да елиминира т.нар. Windows Shell в новия си продукт – обичайният интерфейс, наличен в съвременните версии на Windows. Той ще бъде заменен от CShell, който трябва да се превърне в стандад за всички устройства, работещи под управлението на софтуера, независимо от формфактора. Редно да се отбележи, че традиционният “десктоп” ще бъде съхранен.

На картинката горе може да се види ранна версия на CShell.

Междувременно обаче много познати елементи, като Контролния панел, ще изчезнат окончателно, отстъпвайки на по-съвременни инструменти за настройка. Редно е да се обърне внимание, че компанията вече прави стъпки в тази посока. В Windows 10 въпросният панел е по-труден за откриване и е заменен с раздела “Настройки” (Settings).

Традиционните Win32 програми няма да работят под управлението на Polaris. Операционната система ще поддържа само UWP (Universal Windows Platform) приложения. По подобен начин бе реализирана Windows 10 Mobile. По аналогичен начин стоят нещата и в Windows 10 S, която е пряк конкурент на Chrome OS на Google.

Все пак, от Microsoft възнамеряват да дадат на потребителите достъп до Win32 приложения. Няма обаче информация как ще бъде реализирана тази функция.

Една от крайните цели на Polaris е да извлече от устройствата по-дълга автономна работа. За сметка на “олекотяването” задаващата се ОС ще може да работи и на по-слаби машини от хардуерна гледна точка. По-бързо от настоящата Windows 10.

Как да се сдобием с нея?

Никак. Устройствата ще идват с предварително инсталирана Polaris. Преминаването от нея към стандартна Windows 10 също няма да е възможно.

Двете ОС ще продължават да съществуват паралелно. Професионалистите, работещи с тежки приложения, както и геймърите, ще продължават да са клиенти на Windows 10. 

Много потребители обаче не играят игри, като потреблението им се свежда до сърфиране в интернет, ползване на офисни приложения, слушане на музика и т.н. Именно за тях е Polaris. Целта е системата да предлага бързодействие и да пести батерията.

Няма данни кога новата ОС ще се появи официално, но е реалистичните предположения са, че това ще се случи през 2019 г.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас