Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Мобилни
29 яну
2018
 
 

Тръмп обмислял национализация на 5G?

САЩ планират да национализират част от мобилната инфраструктура като предпазна мярка срещу заплахата от Китай.

2516 прочитания

Правителството на САЩ разглежда възможностите да се предпази срещу растяща заплаха от Китай, като дори разработва план да изгради своя собствена 5G мрежа и след това да национализира част от мобилната инфраструктура на страната.

Новинарският сайт Axios се е сдобил с правителствен доклад, създаден от официални лица в Съвета по национална сигурност. В този доклад пишело, че администрацията на президента Тръмп обмисля безпрецедентно завземане на част от мобилните мрежи в САЩ.

Прочетете още: Белият дом забрани използването на лични телефони в Западното крило

Разглеждани са две опции. Първата предвиждала правителството да изгради и да плати за централизирана 5G мрежа в рамките на 3 години, което представлява национализация на инфраструктура, която по традиция е частна и без съмнение този ход ще срещни силен отпор от мобилната индустрия.

Операторите щели да могат да наемат капацитет от новата мрежа на правителството.

Втората възможност предвижда операторите, както и досега, да изградят свои 5G мрежи. В документа се посочва, че това би било по-малко смущаващо за индустрията в търговски план, но би отнело по-дълго време и би струвало по-скъпо.

Неназован източник, запознат с правителствения доклад, е заявил пред Axios, че само една централизирана мрежа би била достатъчна за защита на САЩ от Китай и други „лоши страни“. Той е добавил, че щатското правителство ще обсъжда дали да построи мрежата или не, както и дали операторите в страната биха формирали консорциум за съвместно изграждане на мрежата.

Докладът посочва, че САЩ се нуждаят от 5G мрежа, която да бъде пусната в експлоатация възможно най-бързо, защото „Китай е постигнал доминираща позиция при производството и оперирането на национална мрежова инфраструктура“ и че е „доминиращият зловреден играч в информационния домейн“.

Reuters също съобщи за планове за изграждана от правителството мрежа, които обаче все се обсъждали на „ниско ниво“ и са далеч от представянето им пред Тръмп.

Сред многобройните въпроси, които повдигат тези планове, се открояват няколко важни теми. Не е ясно дали държавата ще задържи достатъчно спектрален ресурс, за да изгради собствена 5G мрежа, като се има предвид че телеком операторите похарчиха милиарди долари за придобиването на РЧ спектър, подходящ за бъдещите 5G инсталации.

T-Mobile САЩ инвестира $8 мрлд. в РЧ спектър през 2017 г., а AT&T вече заяви, че планира да пусне мобилни 5G услуги до края на тази година.

Независимо дали национализираната 5G мрежа стане реалност, администрацията на Тръмп определено се „наострила“ срещу китайските технологични компании, работещи в САЩ, подозирайки ги в съучастие в шпионаж.

По-рано този месец AT&T се отказа от планираното партньорство с Huawei, а щатските законодатели са заявили на всички щатски компании да прекратят търговските си отношения с китайския доставчик. Подобен законопроект дори бе подготвен от тексаския конгресмен Майкъл Конуъей.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас