Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Смартфони
26 яну
2018
 
 

GfK: 400 млн. смартфона са продадени в света за последното тримесечие на 2017

Най-скъпите телефони се купуват в развитите азиатски страни – средно за 714$, а най-евтините модели – пак в Азия, но в развиващите се пазари, включително Индия – едва по $196.

2909 прочитания

Общо 397 милиона смартфона са продадени в света през последното тримесечие на 2017 г., като това означава едва 1% годишен ръст, показва ново проучване на GfK. То не е базирано на данни за доставките от производителите, а от проследяване на покупките на крайните клиенти през POS терминали, като изследването обхваща над 75 пазара в целия свят.

Най-голям принос за увеличението имат страните от Близкия изток и Африка, в които годишното нарастване е около 8%, следвани от пазарите в Централна и Източна Европа със 7% ръст спрямо същия период на 2016 г. Приходите от продадените смартфони обаче нарастват с най-голям темп именно в нашия регион – с 28% на годишна база до $6,9 млрд. Пазарът в Китай остава с най-голям обем - 114,7 млн. продадени смартфона за общо $43 млрд., които са със 17 на сто повече от четвъртото тримесечие на 2016 г., допълват от GfK.

Прочетете още: GfK: Рекорден ръст при цените на смартфоните

“Търсенето на смартфони от крайните клиенти нараства, макар и скромно, за четвърто поредно тримесечие, посочва Арнд Полифке, директор на глобалния отдел за проучвания на POS телеком продажбите в GfK. - И макар че броят на продадените устройства е само с 1% повече, приходите от тях са скочили с 11 на сто, което е много впечатляващо за толкова зряла продуктова технологична категория като смартфоните. Това се дължи на масовото проникване на модели с по-големи безрамкови дисплеи, които стимулират потребителите да си купят по-скъпи устройства“, твърди той.

Пазари на смартфони по региони в млн. бройки за 2016 и 2017 г.

Пазари на смартфони по региони в милиарди долари за 2016 и 2017 г.

Източник: GfK данни от PoS измервания, към края на 2017 

Пазарите в Западна и в Източна Европа

В Западна Европа потребителите са купили общо 37 милиона смартфона, или с 3% по-малко от последното тримесечие на 2016 г. Въпреки това обемът на продажбите е нараснал със 17% до $18,8 млрд., като във Великобритания ръстът на приходите е 24%, а във Франция – 19%. За цялата 2017 г. пазарът на смартфони в Западна Европа е надхвърлил $56 млрд., или с 5 на сто повече в сравнение с 2016 г. при продадени с 4% по-малко устройства (общо 125,6 млн.). Прогнозите на GfK за този наситен пазар са положителни, като се очаква 1% растеж за 2018 г.

В страните от Централна и Източна Европа нивото на продажбите продължава да се възстановява. За последното тримесечие на 2017 г. са крайните клиенти са купили общо 25,5 млн. устройства при мащабен ръст на приходите – 28%. За цялата 2017 г. в региона са продадени общо 85,2 млн. смартфона, или 9% повече от 2016 г. Очаква се пазарният ентусиазъм да поддържа „огъня“ и през тази 2018 г., като GfK прогнозира 6% ръст на продажбите, дължащ се основно на Русия и Украйна.

Цената на смартфоните расте, но само за богатите купувачи

Изненадващо или не, но средната продажна цена на смартфоните продължава да расте, като за целия свят тя е с 10% повече, достигайки $363.  Според GfK това се дължи на купуваните по-скъпи модели, а не на поскъпване на продуктите като цяло. Има обаче големи разлики между различните пазари, което обуславя и различните продуктови стратегии на глобалните доставчици на смартфони - евтини модели тип "слушалки" за индийския пазар и супермощни огромни модели с върхови технически характеристики за потребителите в Япония, САЩ и Западна Европа. Продаваните в отделните региони модели и оттам средната им продажна цена се различава драстично (вж. графиката за средните продажни цени за последното тримесечие на 2017 г. и за цялата 2017 г.):

Средна продажна цена на смартфоните, отчетена от GfK

Източник: GfK данни от PoS измервания, към края на 2017 

Най-висока е тя в развитите азиатски страни, които според GfK включват Австралия, Хонконг, Япония, Нова Зеландия, Сингапур, Южна Корея и Тайван, като средната продажна цена (ASP) за 2017 г. е $446, а само за последното тримесечие на 2017 г. тя е скочила на $714. На другия полюс са другите изследвани от GfK страни в Азия (вкл. Бангладеш, Индия, Камбоджа, Малайзия, Мианмар, Филипини, Тайланд и Виетнам). На тези развиващи се пазари средната продажна цена на смартфоните е била съответно около $183 за Q4 2017 и $196 за цялата 2017 г.

В страните от Централна и Източна Европа средната продажна цена на смартфоните е нараснала с почти 20% годишно за последното тримесечие на 2017 г., достигайки почти $275, докато в Западна Европа потребителите са плащали за един смартфон почти двойно повече - средно по $508 за периода октомври – декември 2017 г., или с 21% по-скъпо от същия период на 2016 г.

Според Йотаро Ногучи, ръководещ отдела на GfK за прогнози и тенденции в тази продуктова категория, перспективите за 2018 г. са като цяло положителни, като GfK очаква глобалното търсене на смартфони да нарасне с около 3% спрямо 2017 г., стимулирано от покупките в развиващите се страни от Азия и в регион Централна и Източна Европа (това на свой ред означава, че ще се търсят повече модели от ниския и средния ценови клас). С все по-голямото насищане на пазарите в развитите страни задържането на вниманието и лоялността на потребителите ще бъде от ключово значение за производителите на смартфони, които трябва да се опитат да внедряват все повече иновации, за да се отличат от масовите модели и да успеят да задържат нивото на продажбите си, допълва Ногучи.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
ИТ МЕНИДЖЪР НА ГОДИНАТА
Започна регистрацията за конкурса „ИТ мениджър на годината“

Започна регистрацията за конкурса „ИТ мениджър на годината“

Наградите на списание CIO и сдружението „Клуб на ИТ мениджърите в България” се дават за значителни постижения в областта на управлението и развитието на информационните технологии.
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас