Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Човешки ресурси
26 яну
2018
 
 

Служителите в аутсорсинг сектора продължават да са с ниска ангажираност

ИТ специалистите пък са сред най-ангажираните у нас.

4846 прочитания

Секторът за аутсорсинг услуги в България за поредна година е сред последните по ангажираност на своите служители. Това отчитат анализаторите от компанията Aon, специлизираща в сферата на човешките ресурси. От там допълват, че през 2017 г. значително е спаднал процентът на служителите, които биха препоръчали своя работодател на близки и познати.

Не повече от 29% от всички 2765 изследвани служители казват, че тяхната компания е добро място за работа, в сравнение с миналата година, когато този процент е бил 58%. В същото време само 36% от работещите в сектора мислят, че техният работодател успява да задържи талантите си.

Служителите в аутсорсинг сектора продължават да са с ниска ангажираност

Прочетете още: Може ли AI да предвиди кога ще напусне новопостъпил служител?

Най-ангажирани и тази година продължават да бъдат служителите от ИТ сектора, заедно с фармацевтичните компании и сферите на транспорта и логистиката. Над 78% от работещите в тях сектора споделят, че техният работодател има отлична репутация в обществото и са по-склонни да я препоръчват като добро място за работа. Това са секторите, в които служителите се чувстват значително по-свободни сами да управляват и да определят начините, по които да изпълнят зададените им задачи, подчертават от Aon.

Междувременно цялостната ангажираност у нас бележи рекорд за цялата 11-годишна история на проучването. Тя е нарастнала с 3% спрямо 2016 г., достигайки 68%. Според анализаторитетова означава че служителите препоръчват компанията като добър работодател, не търсят други възможности на пазара на труда и влагат повече, отколкото се очаква от тях на работа всеки ден.

Цялостната ангажираност у нас бележи рекорд

В последното издание проучването са се включили общо 56 компании, разпределени в повече от 10 индустрии. Над 13 500 служители са дали своето мнение за работата си и за своя работодател, а над 300 топ мениджъри оцениха компаниите, които ръководят в България.

За 2017 г. най-ниските нива на ангажираност се наблюдават при служителите между 25 и 29 години, докато най-младите (до 25 години) са най-ангажирани с резултат от 81%. Тяхното желание да се докажат в работата си се допълва от усилията, които полагат работодателите да отговорят на техните високи очаквания. Един от аспектите, които най-много вълнува младите служители, е възможността да учат на работното място, но само 60% от запитаните споделят, че техният работодател им предоставя възможност да участват в различни проекти и да трупат знания и умения.

Демографско разпределение

Друго демографско разделение, което анализира проучването, е годините стаж в компанията. От изследваните над 13 500 служители най-ниски нива на ангажираност се наблюдават при тези със стаж в компанията между 3 и 5 години. Те обясняват недоволството си с малките възможностите за кариерно израстване в дадената организация. Друг аспект от условията на работа, които са ниско оценени, е до колко работодателите успяват да им предоставят обучения, с които да развият необходимите им умения и компетенции. Едва 43% от запитаните се съгласяват, че компанията разполага с ефективен процес, който да им помогне да идентифицират правилно областите им за развитие, отчитат анализаторите.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас