Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
24 яну
2018
 
 

ЕК глоби Qualcomm с 1,2 млрд. долара

Комисията налага глобата от 4,9% от оборота на производителя на чипове заради злоупотреба с господстващо положение

1926 прочитания

Компанията Qualcomm беше глобена с 1.2 млрд. долара за това, че е платила на Apple да използва изключително нейни чипове в своите серии iPhone и iPad, което според регулаторите на ЕС е злоупотреба с господстващо положение. В свое изявление комисарят по конкуренцията Маргрет Вестагер заяви, че Qualcomm "незаконно е изключила конкурентите си – производители на LTE чипове - за период, по-дълъг от пет години, като по този начин е укрепила господството си на пазара". Комисарят добави, че Qualcomm е платила милиарди на Apple в замяна на ексклузивитет, като по-този начин сделката е в нарушение на законодателството.

1

"Това означава, че никой конкурент не би могъл ефективно да оспори лидерството на Qualcomm на този пазар, независимо колко добри са неговите продукти. Поведението на Qualcomm лишава потребителите и другите компании от по-голям избор и иновации и то в сектор с огромно търсене и потенциал за иновационни технологии", категорична е Вестагер.

Прочетете още: Qualcomm се опитва да измести Intel в облачните центрове за данни

От ЕК добавиха, че глобата от 1,2 млрд. долара представлява 4,9% от оборота на Qualcomm през 2017 г. От Qualcomm пък заявиха, че ще обжалват решението.

Незаконни практики

Комисията е проверила плащанията, извършени от Qualcomm към Apple между 2011 и 2016 г. - период, когато Apple се превръща в ключов клиент за производителите на LTE чипове. В началото на този период обаче Qualcomm подписва споразумение с Apple, като се ангажира да направи значителни плащания на производителя на iPhone за ексклузивно използване на своите чипове. През 2013 г. споразумението е продължено с още три години. Съгласно условията, ако Apple използва чипове на която и да било друга компания, Qualcomm спира плащанията. Освен това, при такова развитие от Apple са задължени да върнат и голяма част сумите, които са получили до момента от Qualcomm.

От Qualcomm поддържат тезата, че тези практики са справедливи с оглед на иновациите, съдържащи се в нейните продукти.

Разрив е отношенията

Във връзката между Apple и Qualcomm постепенно започва да се забелязва ясен разрив, тъй като двете компании попаднаха в дългогодишен правен вакуум по отношение на плащанията и лицензионните условия. Днес Apple разработва бъдещите модели iPhone без технологиите на Qualcomm, като разчита на конкуренти на компанията-доставчик, включително Intel.

Други регулаторни органи, включително Федералната търговска комисия на САЩ, също разследват взаимоотношенията на Qualcomm и Apple. Всички тези проблеми идват във време, в което Qualcomm се опитва да отблъсне враждебния опит за придобиване от страна на Broadcom.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас