Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Виртуализация и облаци
24 яну
2018
 
 

Ще открадне ли блокчейн технологията данните от облака?

С помощта на тази технология за първи път успяхме да осигурим на крайните потребители лесна и евтина услуга, която им дава възможност да печелят пари, коментира Роберто Галопини от FileZilla

3157 прочитания
Страница 4 от 5

Световната P2P мрежа

Базираната в Бостън компания Sia също използва P2P мрежа, управлявана от блокчейн, за съхранение на данни в хостове с излишен капацитет, като копира всеки файл на 50 допълнителни хоста за надеждност. Тя има повече от 1000 хоста в 50 страни и, въпреки че в началото се е занимавала само с частни потребители, миналата седмица обяви, че е насочила вниманието си и към корпоративния пазар – корпорации, малки и средни компании, университети и т.н. От Sia твърдят, че този тип услуга е 10 пъти по-достъпна, сигурна и надеждна от традиционните облачни решения.

Създадена през 2013 г. по време на хакатон, организиран от MIT, от 24-годишния тогава Дейвид Ворик, Sia е в състояние да предложи значително по-ниски цени за съхранение, тъй като не разчита на центрове за данни и други облачни услуги, като по този начин спестява капиталовите разходи за тяхното изграждане.

Таксата на компанията е 2 долара на месец за терабайт. За сравнение, AWS начислява 20 долара на терабайт на месец за съхранение на архивирани данни, а за корпоративни мощности от 100TB AWS, Google Cloud и Microsoft Azure искат 2,000 долара на месец. Sia търси едва 200 долара на месец за същия капацитет за съхранение. Хостовете, които съхраняват данни в P2P мрежата на Sia, получават финансово възнаграждение, ако могат да докажат чрез споделената счетоводна книга, че действително съхраняват данни, а нивата на заплащане зависят от количеството споделени ресурси.

"Студеното съхранение е една от най-големите възможности, които дава блокчейн технологията в момента. Това е пазар на стойност 200 млрд. долара", смята Ворик.

Около половината хостове на Sia се намират в домакинства, а другата половина използват излишъка в капацитета на центрове за данни. Тъй като не всички хостове предлагат една и съща честотна лента на мрежата, заплащането също не е еднакво. Потребителите на услугата могат да платят за премиум честотната лента и хостове, които географски са по-близо до тях.

"Нашата мрежа позволява изтегляне на файлове с до 70 мегабита в секунда. За да започне изтеглянето пък е нужна не повече от секунда”, обяснява Ворик и добавя, че данните, движещи се през P2P мрежата, са криптирани с помощта на стандарта AES 256, както и идентичността на хост компютрите в даден блок.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас