Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Виртуализация и облаци
24 яну
2018
 
 

Ще открадне ли блокчейн технологията данните от облака?

С помощта на тази технология за първи път успяхме да осигурим на крайните потребители лесна и евтина услуга, която им дава възможност да печелят пари, коментира Роберто Галопини от FileZilla

3138 прочитания
Страница 2 от 5

 "Хората използват FileZilla безплатно от толкова години, че е важно да се намери нова услуга, която, ако не безплатна, то поне да е значително по-евтина от всеки друг вариант", смята Галопини.

Storj използват блокчейн за проследяване на дигиталните "фермери”, които, подобно на “копаещите” биткойн потребители, са дали своето съгласие да споделят излишъка от мрежовия си капацитет и този за съхранение на данни в компютри или сървъри. Електронната споделена счетоводна книга на блокчейн също така се използва и за плащания към дигиталните “фермери” в криптовалута.

"За първи път успяхме да осигурим на крайните потребители нещо, което е лесно и евтино - ако не и безплатно – но им дава възможност да печелят пари. По този начин всеки печели. Успяхме също така да надградим връзката с клиентите ни, като вече, вместо да идват при нас, да свалят търсения софтуер и да изчезват, те стават част от нашата екосистема. Ако даден потребител започне да използва нашата услуга за съхранение и приеме да споделя капацитета на твърдия си диск или честотната лента, той става част от пазара", категоричен е Галопини.

Самата P2P мрежа на Storj към днешна дата включва над 50 000 дигитални “фермери”, като хоства над 30 петабайта данни. Storj е един от няколкото стартъпа, използващи блокчейн за управление на споделени, обектно базирани платформи за съхранение. Компанията е отбелязала 50% ръст през всеки от последните шест месеца.

Проблеми с мащаба

Миналата година друг стартъп в сферата на блокчейн платформите за съхранение на данни - Filecoin – събра 52 милиона долара в процеса на предварително набиране на средства (crowdfunding). С бързия растеж обаче се появява и проблем, характерен за много подобни платформи - невъзможността за ефективно мащабиране. Затова и Filecoin обявиха миналата седмица, че няма да приемат нови потребители или “фермери”, докато не реаранжират своята платформа по начин, който ще ѝ позволи да нараства с нужните темпове.

"Взехме сходно решение преди нещата да започнат да се развиват още по-бързо и да стигнат до мащаб, който не позволява замразяването на приема на нови потребители.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас