Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
23 яну
2018
 
 

Реформата в регулацията на е-съобщенията е основен приоритет на българското европредседателство

България ще работи усилено и по регламента за свободното движение на данни, както и за бързата трансгранична свързаност на Западните Балкани, заяви министър Ивайло Московски.

1792 прочитания

министърът на транспорта, ИТ и съобщенията Ивайло Московски

Преговорите за реформата на регулаторната рамка за електронните съобщения и тяхното успешно завършване ще е основната задача на Българското европредседателство, заяви министърът на транспорта, ИТ и съобщенията Ивайло Московски по време на изслушване в Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите (IMCO) в Европейския парламент.

Правилата в новата нормативна уредба са от голямо значение за европейската индустрия, тъй като те би трябвало да подпомогнат за развитие на конкуренцията и за стимулиране на инвестициите в мобилните 5G мрежи и фиксираните оптични мрежи с много голям капацитет. Регулаторната рамка за е-съобщенията трябва да донесе реални ползи и иновативни услуги и на крайните потребители, коментира Московски.

Прочетете още: Единният цифров пазар – основен приоритет на българското председателство на ЕС

Регламентът за свободното движение на данни, събрани от обществения сектор, е втората важна област, в която България се фокусира по време на 6-месечния период, в който председателства Съвета на ЕС. „Свободният поток на нелични данни е предпоставка за функционираща цифрова икономика и за нови работни места. Съзнаваме, че нашите граждани се нуждаят от поверителност на техните комуникации и неприкосновеност на личния живот в електронна среда, за което ще търсим компромисни решения за балансиране между адекватно ниво на защита и достатъчно стимули за иновациите“, е заявил министър Ивайло Московски пред членовете на комисията IMCO.

Сред приоритетите на Българското председателство е и популяризирането цифровите политики на ЕС сред страните от Западните Балкани, е подчертал Ивайло Московски. Акцентът ще бъде поставен върху увеличаване на покритието с широколентов достъп за всички граждани в региона, насърчаване на високоскоростната трансгранична свързаност и въвеждането на правилата на ЕС за постепенното намаляване на надценките за роуминг услуги в тези страни. „В тази връзка сме предприели редица инициативи на двустранна основа“, заяви министърът, визирайки неотдавнашното споразумение с Македония.

„Цифровите“ приоритети на Българското председателство ще бъдат представени от министър Московски и пред Комисията по индустрия, енергетика и изследвания (ITRE) на ЕП. 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас