Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Информационно общество
22 яну
2018
 
 

Приложение срещу телефонни измами спечели първия хакатон по е-управление

Малките стъпки, а не крупните проекти, ще направят електронното управление работещо, категоричен е Александър Йоловски, зам.-председател на ДАЕУ

2566 прочитания

Приложение за превенция на телефонни измами, разработено от трима ученици от 9 клас на Технологичното училище по електронни системи към ТУ-София (ТУЕС), спечели приза за най-завършен проект в провелия се от 19 до 21 януари първи у нас граждански хакатон по електронно управление Sloth.Works Civic Hackathon. Решение за създаване на базов регистър с консолидирана версия на законодателните актове в машинно-четим формат и приложение за установяване на свързаности в Търговския регистър бяха отличени в категорията „Най-обещаващо начало“ от организаторите на хакатона - технологичния стартъп Мадж.ио ООД и компютърната академия IT Step.

Общо 19 участници в 6 екипа реализираха близо 440 часа кодене за дните на хакатона. Ментори на екипите бяха водещи ИТ-специалисти и експерти по електронно управление. Сред предизвикателствата пред екипите бяха разработването на платформа за прогнозиране на нивото на замърсяване на въздуха, решение за създаване на генеричен редактор на публични регистри, както и възможностите чрез анализ на стила да се установява авторство в юридически текстове.

1

Прочетете още: 100 общински и областни администрации ще контактуват само електронно

Има хора, има и ресурс, работим по процедурите и законите. Но често няма кой да реализира съвсем дребни задачи, които не са интересни за бизнеса, а процедурите по Закона за обществените поръчки понякога отнемат по 60 месеца”, коментира зам.-председателят на Държавната агенция “Електронно управление” (ДАЕУ) Александър Йоловски, който поздрави участниците в хакатона. Затова ДАЕУ ще продължи да подкрепя смислените проекти, които могат да бъдат от полза за гражданите, за бизнеса и за самите администрации или които просто могат да ни покажат пътя към правилното решение, подчерта Йоловски.

ДАЕУ е лишена от формален бюрократизъм и е амбицирана да работи и по малките решения в полза на гражданите. Именно малките стъпки, не крупни проекти, ще направят електронното управление работещо”, категоричен бе зам.-председателят на ДАЕУ Александър Йоловски.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас