Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
22 яну
2018
 
 

IBM и Maersk оптимизират световната верига за доставки с помощта на блокчейн

Двете организации създават платформа, базирана на Hyperledger Fabric 1.0, която се очаква да донесе повече ефективност в сферата на логистиката

1572 прочитания

IBM и логистичната компания A.P. Moeller-Maersk обявиха, че ще си сътрудничат за създаване на платформа, базирана на технологията за споделени счетоводни книги Hyperledger Fabric 1.0, с цел възможно най-голяма ефективност на световната верига за доставки.

IBM и Maersk, един от водещите световни оператори в сферата на корабните контейнерни, се обединяват, за да предложат по-ефективен метод за стандартизиране на логистиката на база блокчейн технология.

"Припознаването на Hyperledger Fabric от Maersk и тяхното партньорство с IBM има потенциала да промени из основи сектора на доставките и начина на използването на информационни технологии в сферата", заяви Брайън Бехлендорф, изпълнителен директор на The Linux Foundation, които управляват Hyperledger Fabric 1.0.

Прочетете още: Hyperledger Fabric – гарант за доверие в бизнеса

1

Мажоритарният дял от 51% в новата компания, чиято централа ще е в Ню Йорк, ще бъде собственост на Maersk, а останалите 49% - на IBM. Майк Уайт, бивш президент на Maersk за Северна Америка, ще бъде главен изпълнителен директор, а Винсент Клерк, главен търговски директор в логистичната компания, ще бъде председател на борда.

Новата компания ще предложи платформата си на различни организации, като до момента интерес към нея са изразили General Motors, Procter & Gamble, Tide, Bounty, Pampers, агенцията за спедиция Agility Logistics и т.н. От автомобилния гигант дори припомниха, че и в момента Maersk са техни стратегически партньори.

"Смятаме, че тази инициатива ще подобри ефективността на управлението на нашата логистична мрежа, както и проследяването на нашите товари”, категоричен е Ник Ричардс, мениджър комуникации, разработка на продукти и доставки в General Motors, и разкрива, че вече са в ход тестове на платформата.

По-ефективни организации

Новата компания ще предостави възможност за използване на блокчейн технологията за намаляване на неефективността на бизнеса и увеличаване на приходите в глобалната индустрия”, заявява говорителят на Maersk Катрин Москера пред LinuxInsider и добавя, че блокчейн отваря съвсем нови възможности, които могат да ангажират цялата глобална корабоплавателна екосистема.

С помощта на IBM, освен блокчейн, новосъздадената компания ще разчита и на изкуствен интелект, базиран в облак, и технологии, свързани с Интернет на нещата (IoT), които да подпомогнат създаването на по-ефективна логистична мрежа. Според технологичния гигант блокчейн технологията дава на компаниите възможност да проследят в реално време произхода и местоположението на различни стоки по начини, които преди това не са били възможни.

Митническите служители в Сингапур и Перу например планират да използват някои от възможностите на създадената от IBM и Maersk структура, за да подобрят сигурността на веригата за доставки и да улеснят търговския поток. В допълнение, международните оператори на терминали APM Terminals и PSA International пък ще работят с новото начинание, за да подобрят планирането на работата си и комуникацията си с пристанищата.

Сътрудничеството между IBM и Maersk стартира през юни 2016 г. със създаването на компания за технологични разработки, част от които е и блокчейн. Впоследствие са създадени няколко пилотни програми с големи компании, за да се провери как новата платформа може да се използва за създаване на по-ефективни логистични операции. В тях участие са взели широк кръг субекти, включително DuPont, Dow Chemical, Tetra Pak, пристанище “Хюстън”, пристанищната система на Ротердам, Митническата администрация на Холандия и САЩ и американската “Митническа и гранична защита”.

Глобално участие

Този основен ангажимент на две изключително важни за сферите си на работа компании може да даде тласък на много други да погледнат по-сериозно на блокчейн технологията, като по този начин спомогнат за развиването на пълния ѝ потенциал. Стюарт Бонд, директор на изследванията за интеграция на данни в IDC, отбелязва, че Maersk вече има успешни пилотни проекти за интеграция на блокчейн, но за разгръщането на системата е нужно участието и на други глобални играчи.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас