Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Операционни системи
11 яну
2018
 
 

Windows 7 с най-голям спад в производителността след ъпдейтите заради Meltdown и Spectre

3472 прочитания

Microsoft предупреди, че компютри под Windows 7 ще работят по-бавно след пачовете заради грешките в процесори на Intel, същото важи и за стари машини с Windows 10. Така накратко може да се обобщи съобщение от Microsoft, публикувано във вторник.

Според Тери Майерсън, отговарящ за разработката на Windows в компанията, при нова машина (с процесор Skylake, Kaby Lake или по-нов), работеща под Windows 10, ефектът ще е мимален. Става дума едноцифрено забавяне в проценти. Skylake и Kaby Lake са кодови имена на чипове на Intel, представени през 2015 и 2016 г.

Windows 7 с най-голям спад в производителността след ъпдейтите заради Meltdown и Spectre

Прочетете още: Проблем в процесори на Intel намалява производителността с до 30%

При по-стари процесори, като например Haswell от 2013 г., под Windows 10, също може да са налице забележими спадове в производителността.

За потребителите на компютри с Windows 7 или Windows 8.1 и с Haswell или по-стари чипове ефектът ще е най-осезаем, подчертава Майерсън. 

Експерти заговориха за до 30% спад в производителността веднага, след обявяването на уязвимостите, получили имена Meltdown и Spectre. Това се обяснява със самите бъгове и по-точно техниките, които процесорите използват за увеличаване на производителността. Справянето със слабостите изисква елиминиране на тези практики. 

Разликата в ефекта върху по-старите и последната версия на Windows се крие в дизайна самата операционна система. Разбира се, не трябва да се забравя и че по-новите машини са именно с Windows 10. Т.е. е налице комбиниран ефект от няколко фактора.

По думите на Майерсън по-старите версии на Windows ще са по-засегнати, тъй като Windows 7 и 8 разчитат на повече превключвания между потребителски и Kernel режим. Това е следствие на самия дизайн на софтуера – обработката на шрифтовете например в старите версии се поема от ядрото на ОС.

Разбира се, тук трябва да се отчита и традиционното за Microsoft представяне в по-добра светлина на по-новия продукт. Паралелно с това обаче Windows 7 продължава да е най-разпространената версия на ОС.

Специалисти съветват компаниите да започнат да тестват пачовете максимално бързо, за да оценят техния ефект върху производителността. Не е изключено някои работни натоварвания да се окажат по-засегнати от други. Офисните служители например надали изобщо ще видят някаква промяна. Същевременно в области като съхранението на данни, средите с високо използване на мрежови ресурси и виртуализация е възможно ефектът да повече от осезаем.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас