“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | »“ лидери
11 €ну
2018
 
 

9 прогнози на IDC за развитието на »“ индустри€та до 2020 г.

ƒо 2021 г. най-малко 50% от световни€ Ѕ¬ѕ ще бъде дигитализиран, см€тат анализаторите.

2652 прочитани€

«адвижвана от “ретата платформа - облачни, мобилни, социални технологии и големи данни - и през 2018 дигиталната трансформаци€ ще продължи да промен€ драматично глобалната икономика. Ќо “ретата платформа също ще претърпи еволюци€. »зградена върху дигитални решени€, отворени иновационни екосистеми, оптимизирани за бизнеса облачни услуги, нови човеко-цифрови интерфейси, хипер гъвкави технологии и архитектури, богати и все по-разпространени услуги, базирани на изкуствен интелект (AI), все повече разработчици, огромни пазари на данни и увеличено от блокчейн технологи€та дигиталното доверие, т€ ще стимулира вълна от иновации, см€тат анализаторите на International Data Corporation (IDC). ≈кспертите предвиждат и пром€на на световни€ ред в областта на информационните технологии със създаването на нови лидерски позиции.  омпаниите ще тр€бва да ускор€т процеса на дигитализаци€та си, като обаче запаз€т сво€та идентичност.

1

јнализаторите на IDC дават и десет прогнози за развитието на »“ индустри€та в следващите н€колко години. ≈то ги и т€х:

ѕрочетете още: “ехнологични тенденции през 2018 г. - криптовалути, AI, носима електроника

1. ƒо 2021 г. най-малко 50% от световни€ Ѕ¬ѕ ще бъде дигитализиран, като растежът във вс€ка една индустри€ ще се дължи на цифровите операции и взаимоотношени€. ќрганизациите, които се забав€т в трансформаци€та си, ще вл€зат в люта конкуренци€ за прогресивно свиващите се възможности на своите пазари.

2. ƒо 2020 г. 60% от всички компании ще интегрират дигитална платформа - нов фундамент за предостав€не на »“ услуги. IDC определ€ дигиталните платформи като бъдещето на корпоративната »“ архитектура, ко€то ще позвол€ва бързо създаване на нови външно ориентирани цифрови продукти, услуги и опит, като агресивно модернизира стратегическите наследствени системи и данни.

3. ƒо 2021 г. фирмените разходи за облачни услуги и инфраструктура ще бъдат над 530 млрд. долара, а повече от 90% от компаниите ще използват множество облачни услуги и платформи. ќблакът става най-важни€т източник на технологични иновации за организациите.

2

4. ƒо 2019 г. 40% от инициативите, свързани с дигиталната трансформаци€, ще използват AI-услуги; до 2021 г. 75% от приложени€та на търговските компании ще използват AI. ¬ойната за изкуствени€ интелект вече е в ход, тъй като големите доставчици на обществени облаци предлагат все по-гол€мо разнообразие от услуги, базирани на тази технологи€. –азработчиците и »“ специалистите ще станат все по-търсени, защото ще са нужни за обезпечаването на увеличаващи€ се брой дигитални инициативи.

5. ƒо 2021 г. корпоративните приложени€ ще преминат към хипергъвкави архитектури, като 90% от т€х ще бъдат базирани на облачни платформи и ще използват микроуслуги. “ъй като предпри€ти€та създават нови услуги, насочени към дигиталната икономика, те ще тр€бва да разгърнат все по-гол€ма част от т€х по съвсем нов начин - да се възползват от мащабируемостта, гъвкавостта и преносимостта на възникващи€ набор от технологии за внедр€ване на хипергъвкави приложени€. “ози нов фундамент ще позволи драматичен растеж – до 10 пъти - в бро€ на приложени€та и микро услугите.

6. ƒо 2020 г. интерфейси на човека с цифрови€ св€т ще се диверсифицират, като 25% от професионалистите в областта на услугите и »“ служителите ще използват добавена реалност (AR), а почти 50% - нови мобилни приложени€, използващи гласа като основен комуникационен канал. AR ще революционизира рол€та на служителите в областта на услугите и съществено ще промени начина, по който »“ служителите ще взаимодействат с цифровата информаци€. √ласът вече е на път да се превърне в стандартни€ интерфейс за широка гама от корпоративни смартфон приложени€.

7. ƒо 2021 г. най-малко 25% от компаниите в класаци€та на Forbes Global 2000 ще използват услуги, базирани на блокчейн технологи€та, като основа за повишено дигитално доверие. ѕазарните играчи, които въведат тази технологи€ по-бързо, ще получат възможност да заемат много силни позиции спр€мо тези, които се забав€т в това отношение.

3

8. ƒо 2020 г. 90% от големите компании ще генерират приходи от “данните като услуга” (DaaS). »нформаци€та с висока стойност ще бъде ключов компонент, който ще формира облика на компаниите в света на дигиталните екосистеми. Ќаличието на критична маса от външни източници на данни също ще бъде ключов елемент за всички цифрови услуги и решени€, основани на изкуствен интелект.

9. ѕодобрени€та в простите инструменти за разработка с нисък код или без такъв ще увеличат драстично бро€ на нетехнологичните разработчици през следващите 36 месеца. Ќарастващи€т брой компании, развиващи дейност в »“ сферата, ще могат да създават все по-сложни дигитални иновации. √ол€ма част от т€х ще се възползват от придобити€ потенциал, като увеличат максимално достъпа до тези инструменти и попул€ризират културата на нетехнологичните разработчици.

10. ƒо 2021 г. повече от половината компании в Global 2000 ще констатират, че средно една трета от взаимодействи€та им с цифрови услуги идват през техните отворени API екосистеми, при почти 0% през 2017 г. —ъздаването на отворени API и екосистеми за разработчици ще позволи на компаниите да мащабират разпространението на своите цифрови платформи и услуги чрез дигитални иновации от трети страни, което ще повиши и приходите им. ѕрез следващите 36 месеца IDC очаква, че лидерите в дигиталната трансформаци€ ще започнат да отдел€т много по-гол€мо внимание и инвестиции за своите отворени екосистеми и разпределителни мрежи, базирани на API.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компани€та, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, за€ви ћартин –айхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас