Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Мобилни
08 яну
2018
 
 

AT&T изненада конкурентите с планове за стартиране на 5G през 2018 г.

1879 прочитания

AT&T се стреми да стане първият оператор в САЩ, който да предложи 5G връзка на мобилни потребители, след като обяви плановете си да стартира технологията в десетина големи града до края на тази година. Експертите обясняват това като изпреварващ ход срещу конкурентите Verizon и T-Mobile САЩ.

В изявлението на втория по големина оператор в САЩ се обяснява, че компанията ще успее предсрочно да задейства 5G мрежи, след като международните стандарти за технологията бяха финализирани от 3GPP (Realese 15) през миналия месец. AT&T добави, че е била сред ключовите фактори за ускоряване на стандартизирането през 2017 г., като с наличието на спецификациите производителите на хардуер, чипсети и устройства ще могат да започнат разработката на реални продукти.

Прочетете още: Huawei и Vodafone тестват управлявана през 5G кола

Трябва да се уточни обаче, че все пак става дума за спецификацията 5G New Radio (NR), която обаче позволява съвместна работа на технологични решения на различни компании. Щатските оператори AT&T, Sprint, T-Mobile US и Verizon, японският NTT Docomo, корейският SK Telecom, австралийският Telstra, както и европейските групи Orange и Vodafone Group проведоха през декември демонстрации на живо в честотния обхват под 6GHz и чрез милиметрови 5G NR системи, използвайки базови станции на Ericsson и прототипни крайни устройства 5G NR на Qualcomm.

AT&T обаче не даде уточнения за предстоящия старт на 5G, включително в кои райони ще изгражда новите мрежи, но заяви, че ще предложи 5G базирани услуги на пазара до края на 2018 г., без да „компрометира своята дългосрочна визия за развитие на мобилните мрежи“.

Все още не е ясно и кои устройства ще могат да поддържат първите мобилни 5G услуги на AT&T. Qualcomm представи своя първи чипсет за 5G - X50 през октомври 2016 г., но тогава обяви, че очаква първите версии на 5G апарати да са достъпни на пазара през 2019 г.

Преди да се появи съобщението от AT&T изглеждаше, че щатските оператори бяха фокусирани тази година единствено върху стартирането на фиксирани безжични мрежи, базирани на 5G. AT&T проведе редица експерименти в областта на фиксираните безжични мрежи в няколко региона. Verizon също организира опити с фиксирани безжични 5G мрежи в 11 града през 2017 г., като обяви, че има намерение да пусне услуги в поне 5 от тях до края на 2018 г. През октомври 2017 г. главният финансов директор на Verizon Мат Елис обясни, че мобилните 5G мрежи не са сред непосредствените бизнес цели на оператора, а „мобилното 5G поколение определено няма да се случи през 2018 г.“

Според Мелиса Арнолди, президент на отдела за технологии и операции в AT&T, заяви, че с по-бързите скорости и ултраниското времезакъснение „5G ще успее да предоставя и подобри изживяванията като виртуалната реалност, бъдещите безпилотни коли, поглъщащото 4К видео и други приложения“. Освен че ще предложи 5G на крайните клиенти тази година, AT&T започва тестове на технологията и с редица фирми като част от стремежа си да обслужва по-добре иновативните предприятия.

Операторът добави, че положил „опорната мрежа“ за 5G в 23 големи американски града, включително Ню Йорк, Чикаго и Атланта.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас