Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
05 яну
2018
 
 

MyCompetence на БСК се разширява с още пет икономически сектора

2797 прочитания

Проект за надграждане на информационната система за оценка на компетенциите на работната сила – MyCompetence, стартира Българската стопанска камара (БСК). Програмата ще бъде разширена с компетентностни модели за още пет икономически сектора - автомобилостроене („Производство на части и принадлежности за автомобили“), производство, пренос и разпределение на електрическа енергия, добивна промишленост, производство на почистващи, миещи, тоалетни и козметични препарати и „Строителство“ (с изключение на „Довършителни строителни дейности“).

Предстои и разработката на нови електронни обучения по преносими и специфични компетенции, които ще бъдат достъпни безплатно за потребителите на системата.

MyCompetence на БСК се разширява с още пет икономически сектора

Прочетете още: БСК внедри система за оценка компетенциите на работната сила

БСК спечели конкурс по Закона за обществените поръчки и подписа договор с Министерството на труда и социалната политика (МТСП) за изпълнение на услуги по проект BG05M9OP001-1.013-0001-С01 „Развитие на националната система за оценка на компетенциите – MyCompetence“. Той се финансира от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд на ЕС. Самата система е изградена в рамките на друг проект в периода 2009-2015 г. и обхваша 20 икономически сектора.

Ангажиментът на БСК по договора с МТСП е за периода 23.12.2017 - 31.10.2019 г. и включва разширяване на капацитета и обхвата на Националната система за оценка на компетенциите MyCompetence  и прилежащата инфраструктура, актуализиране на разработените и утвърдени в периода 2010-2014 г. секторни компетентностни модели (СКМ) в 20-те икономически сектора, обхванати от системата, разработване на e-инструменти и среда за анализ и одит на длъжности и на работни места като основа за разработване на новите СКМ, разработване на електронни обучения, както и на електронен модул за анализ и оценка на потребностите от обучение на работната сила.

Към края на 2017 г. регистрираните потребители на MyCompetence са 13 778, от които 399 предприятия. До момента потребителите са си направили 10 818 теста за оценка на компетенциите, а 4089 души са се включили в електронно обучение.

Най-много тестове за оценка (2114 бр.) са направени за мениджърски компетенции, следвани от тестовете за емоционална интелигентност (1543 бр.), за социални компетенции (1475 бр.) и за удовлетвореност и мотивация (1319 бр.).

Сред най-търсените електронни обучения са тези за ефективно управление на екипи, подбор на персонал, лидерство и емоционална интелигентност, ефективно използване на MS Excel и дигитална компетентност на базово ниво.

През 2017 г., като продължение на работата за развитие на MyCompetence, БСК осъществи договор с Агенцията по заетостта, в рамките на който разработи Web-приложение „Личностен профил на търсещо работа лице”, създадено в интерес на хората, които търсят професионална реализация. Модулът съдържа задълбочена и структурирана информация за трудовия опит, уменията, личните качества и нагласите на търсещите работа лица. Иновативният момент е, че с помощта на приложението се предоставя възможност лицата да попълват и актуализират тези данни сами и да правят предложения за допълване на собственото им електронно CV.

До момента от приложението са се възползвали 2914 търсещи работа лица, както и 406 трудови посредници. Най-много потребители на приложението отчитат бюрата по труда в София, Пловдив, Перник, Пазарджик и Самоков.

Приложението беше представено от Агенцията по заетостта по време на конференция на Световната асоциация на обществените служби по заетостта (WAPES) в Париж, през септември 2017 г., и предизвика изключителен интерес от страна на участниците във форума - над 100 представители на обществените служби по заетостта от 40 държави.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас