“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | јвтомобили
05 €ну
2018
 
 

CES 2018: »новативни транспортни решени€ за градска среда

»талианската инженерна компани€ ≈-Novia представ€ на изложението CES 2018 УключодържателФ за споделени автомобили и автономен робот за градски доставки

2577 прочитани€

 омпани€та Y.Share, част от италианската инженерна бизнес група E-Novia, разработи технологи€, ко€то предлага иновативен подход за сподел€не на превозни средства – интелигентна кути€ за съхранение на ключове, ко€то може да заключва и отключва автомобила с помощта на роботизирани пръсти. ѕродуктът е съчетан с платформа за уеб и мобилно приложение, което отговар€ за идентификаци€та на шофьорите, сигурността, резервациите, плащането и всички административни процеси, свързани с използването на автомобила. “ази технологи€ позвол€ва отдалечено сподел€не на ключове за превозни средства, без да е необходимо да бъдат инсталирани допълнителни решени€ или да се уговар€т лични срещи между шофьорите.

1

ѕрочетете още: Huawei и Vodafone тестват управл€вана през 5G кола

ѕрочетете още: “ехнологични тенденции през 2018 г. - криптовалути, AI, носима електроника

“ози подход дава възможност на вс€ка кола с дистанционно управление да бъде сподел€на по същи€ начин, както това става при професионалните услуги за споделени автомобили. «а разлика от вс€ко друго електронно решение до момента обаче, устройството на Y.Share работи извън кути€та и не изисква никаква допълнителна инсталаци€ или връзка с ECU (Engine control unit) на колата. ƒа се сдобиете с устройството е също толкова лесно, колкото и с вс€ка друга потребителска електроника - поръчвате, уточн€вайки модела на автомобила, а след като го получите, изтегл€те приложението на ваши€ смартфон, постав€те ключовете на автомобила в устройството и сте готови да се включите в споделената икономика.

“Ќашето решение е проектирано, готово за масово производство и вече е тествано на терен. Ќие активно развиваме корпоративни€ бизнес за сподел€не на автомобили и се подготв€ме за старта на потребителски€ пазар. ѕонасто€щем провеждаме пилотни тестове на три различни групи от по 3-4 автомобила вс€ка, с потребителска база от 100 души”, об€виха от E-Novia.

ƒруга иновативна разработка на компани€та в сферата на споделената икономика е създаването на двуколесен робот за доставки по домовете в градските зони. YAPE (Your Autonomous Pony Express) е пъргав, интелигентен, лек, способен да прекоси улицата и да се движи по тротоарите. јвтономното превозно средство е в състо€ние да достав€ стоки за рекордно време, като същевременно изб€гва движението и създава нулеви вредни емисии.

Ѕлагодарение на редица уникални характеристики, YAPE може лесно да се движи по тесните улици и алеи, на тротоарите (с максимална скорост от 6 километра в час) или на велосипедни алеи (до 20 км/ч). «а момента YAPE има обхват от около 80 км. –оботът-доставчик се задвижва от автономни електрически двигатели, които спомагат за намал€ване на консумаци€та на енерги€ и същевременно увеличават гъвкавостта на движение. Ќещо повече, роботът може да се върти на м€сто и да преодол€ва преп€тстви€ като трамвайни трасета и всевъзможни неравности.

YAPE създава и цифрова карта на града с помощта на сензори под формата на видеокамери и лазери. “е могат да взаимодействат със вече инсталирани в градското пространство сензори – светофари, камери и т.н. “ази технологи€ дава възможност за своевременно откриване на инфраструктурни проблеми от вс€какво естество.

≈косистемата на YAPE е базирана на контролна платформа, ко€то позвол€ва на потребителите да “викат” робота в домовете си, като използват специално създаденото за целта приложение. »зпращачът постав€ пратката в празното багажно отделение, което има товароносимост до 70 килограма, а след това, отново през приложението, посочва получател€ с помощта на неговите GPS координати. “ой обаче също тр€бва да е регистриран в платформата YAPE, като роботът има възможност и автоматично да определи адреса за доставка, ако той съвпада с този, подаден при регистраци€та. »зпращането и доставката са сертифицирани и осигурени от идентификационните данни на подател€ и получател€. ƒостъпът до багажното отделение на превозното средство се предостав€ само на оправомощени потребители.

» двете решени€ ще бъдат демонстрирани на италиански€ щанд на изложението CES 2018 в Ћас ¬егас. —амата компани€ e-Novia е подкрепена от редица водещи италиански производители, включително Brembo S.p.a.
ELDOR Corporation S.p.a.INTEA Engineering Tecnologie Elettroniche Applicate S.r.l.MICRODATA Group S.r.l. и др.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€ћартин –айхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решени€

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компани€та, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, за€ви ћартин –айхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас