Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Интернет на нещата
27 дек
2017
 
 

Huawei и Vodafone тестват управлявана през 5G кола

3694 прочитания

 Управлявана през клетъчна мрежа кола е поредният експеримент за доказване на възможностите на бъдещата 5G технология. Тестът е на Huawei и британския оператор Vodafone в сътрудничество с иновационния център 5G (5GIC) към британския университет на Съри и Техническия университет в Мюнхен (TUM).

При тази демонстрация на 5G мрежа, създадена чрез все още нестандартизирани технологии, колата, разположена в кампуса на Университета на Съри, е контролирана от лондонския център ExCel през напълно криптирана връзка.

Автомобилът е бил контролиран от разстояние 50 км с едва 6 см отклонение при спиране при движение с около 20 км в час благодарение и на новата мрежа, която осигурява времезакъснение под 10 милисекунди от край до край и латентност на въздушния интерфейс под 1 милисекунда.

Прочетете още: Huawei има сериозни амбиции в областта на изкуствения интелект

5G може да се използва от добре обучени и оторизирани оператори, общуващи през напълно криптирани канали, които да контролират машини на отдалечени места, включително опасни и вредни за здравето на човека, в мините и контейнери за битови отпадъци например.

Мрежата може да се използва и за спешно поемане на контрола над самоуправляващи се коли.

Големи данни на колела

Възможностите, предлагани от свързаното и автоматизирано шофиране, бяха сред важните теми на конференцията Connected Cars Summit 2017, която се проведе в Лондон на 6 декември. Според Панайотис Сирос, старши продуктов мениджър в Huawei, автомобилната свързаност представлява сериозна пазарна ниша, която може да генерира огромни количества данни, а чрез тях се осигуряват огромни възможности за бизнеса, но и подобрено изживяване на потребителите. „С разширяване на екосистемата на свързаните коли се появяват нови входни точки, създават се възможности за нови играчи“, казва той, обяснявайки, че това би довело до масово разпространение на нови приложения за потребителите, включително информационно-развлекателни, комуникационни и локализиращи услуги.

Huawei е сред големите играчи в областта на автомобилната свързаност, предлагайки вградени диагностични устройства (On-Board Diagnostics - OBD) , както и платформено решение за телематични приложения, диагностика, управление на автопарка и застраховки, базирани на използването му. През ноември 2017 г IoT платформата на Huawei беше избрана от автомобилния гигант PSA group за създаване на нейните решения за свързани автомобили.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас