Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
19 дек
2017
 
 

Хакери пак опитват атака през фалшиво писмо от НАП

Вирусът отново е в прикачени файлове, не ги отваряйте, съветват от приходната агенция.

3684 прочитания

Нова фишинг атака чрез фалшиво електронно писмо, пристигащо уж от името на Националната агенция по приходите, са предприели неизвестни хакери, предупредиха от НАП. Агенцията е получила множество сигнали за това фалшиво съобщение както по електронен път, така и чрез обаждания до контактния център на администрацията.

Заглавието на фалшивото писмо е: „Уведомление относно промени в регламента за подаване на декларации към НАП“, като съобщението е придружено от прикачен файл с разширение *.zip.

Прочетете още: Всяко четвърто икономическо престъпление у нас е след кибер атака

Както и предишни атаки електронни пощенски адреси на подателите са най-различни, но засега не са засечени е-писма с адрес от официалните домейни на НАП – nra.bg и nap.bg, въпреки че днешните хакерски технологии позволяват и това „маскиране“.

От НАП заявяват, че не са изпращали електронни писма с подобно съдържание до своите клиенти и според нейните специалисти най-вероятно става въпрос за изпращане на заразени с вируси електронни писма.

От НАП съветват потребители да не отварят прикачените файлове, а ако са го направили, да стартират веднага антивирусната си програма. От приходната агенция вече работят със специализираните служби за издирване на извършителите. Най-често те са „скрити“ зад сървъри, разположени в чужбина, като за реалното проследяване и намиране на зложелателите е нужно и съдействие от правоохранителни органи и от други страни, включително извън ЕС. Затова най-добрият съвет към потребителите винаги е бил да не отварят прикачени файлове или да кликват върху интернет адреси в е-писма, освен ако не са абсолютно сигурни, че вярват на подателя.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Сергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в СофияСергей Белоусов, Acronis: Отваряме развоен център в София

Сингапурският специалист в областта на архивирането, възстановяването и защитата на данни създава свой голям инженерингов център в София, в който до 2-3 години трябва да работят над 200 високовалифицирани специалисти. Това обяви главният...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас