Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
19 дек
2017
 
 

Съдът на ЕС ще реши дали Uber е таксиметрова компания

От Uber настояват да не бъдат приемани за нормална таксиметрова компанията. Решението на Съда на ЕС може да засегне голяма част от гиг икономиката.

2794 прочитания

Съдът на ЕС ще реши дали Uber е таксиметрова компания

Прочетете още: Кой ще замени Травис Каланик начело на Uber?

Съдът на Европейския съюз ще реши дали Uber Technologies Inc. - най-високо оценявания стартъп в света, е таксиметрова компания или не?

Uber твърди, че е технологична платформа, която свързва пътниците с независими шофьори, и не е транспортна компания, която се подчинява на същите правила като фирмите за таксиметрови услуги. Развитието на събитията се следи внимателно от технологичната индустрия, тъй като делото ще създаде прецедент за това как другите компания в гиг икономиката са регулирани в блока.

Решението или ще популяризира единния дигитален пазар, или ще доведе до по-голяма пазарна фрагментация за онлайн иноваторите, коментира Асоциацията за компютърната и комуникационната индустрия, която защитава компании като Uber, Amazon.com Inc., Google и Facebook Inc. Според Асоциацията съдът трябва да направи ясно разграничение между онлайн посредничеството и съответните услуги, които то улеснява.

В центъра на делото е UberPop – евтина услуга, която позволява на шофьори без лиценз да използват собствените си автомобили, за да качват пътници. Правните предизвикателства принудиха Uber да преустанови UberPop в полза на UberX, при която е необходим лиценз.

Ако Uber загуби делото, страните в ЕС ще трябва да определят Uber като компания за транспортни услуги. Макар че Uber спазва много от законите за таксиметровите услуги в държавите членки, делото може да доведе до нови регулации и такси.

Гиг икономиката

Въпросът дали Uber е транспортна организация отдавна е в центъра на вниманието на властите и юристите в Европа. Дейността на компанията е изправена пред редица  ограничения, тъй като таксиметровите шофьори настояват, че тя се опитват по нечестен начин да избергне регулациите и да заеме по-добри позиции от конкуррентите си.

Според експерти без натиск от властите компаниите в гиг икономиката ще принудят и другите фирми да прилагат същите агресивни бизнес практики.

Uber не е единствената компания, чийто бизнес модел е поставян под въпрос от политиците. В Париж властите ограничават дейността на Airbnb, след като услугите й за наемане на жилище доведоха до оплаквания от хотелите, спазващи различни регулации. Освен това Deliveroo, компания за услуги за доставки на храна, е обект на проверки в Обединеното кралство заради отношението към работниците .

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас