Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Интернет на нещата
14 дек
2017
 
 

Първо приложение на LoRa в София – отчитане на сградни водомери

Пилотният IoT проект е на Vivacom, Софийска вода и Qubiqo

4057 прочитания

Дистанционно събиране на данни от водомери на сградни водопроводни отклонения на сградите е първото IoT приложение, използващо изградената от Vivacom и Nokia в София безжична мрежа, базирана на стандарта LoRa. Проектът за интелигентно измерване на потреблението е пилотен, като той е реализиран за нуждите на „Софийска вода“ АД от VIVACOM и Qubiqo – инженерингова компания, разработваща решения в сферата на управлението на водоснабдителните и канализационните мрежи и съоръжения.

„Пилотното технологично решение представлява система за дистанционно събиране и анализ на данни от водомери на сградни водопроводни отклонения на сградите в избран софийски квартал. Проектът е новаторски не само за столицата ни и за България, но и за цялата международна организация VEOLIA, тъй като “Софийска вода” АД е първата компания от групата, която внедрява подобна технология“, обясняват от ВиК компанията.

Системата осигурява в реално време актуална информация за разхода на вода от всички сградни водопроводни отклонения, в които са монтирани устройствата, както и от входа на избраната водомерна зона. Събирането на данните от водомерите се извършва с датчици, използвани за пренос LoRa мрежата на Vivacom. Датчиците събират и изпращат данните през определен и предварително зададен времеви интервал. Информацията от тях се достъпва чрез специално разработено приложение Q Data. Освен визуализация на получените данни, приложението осигурява и първичен анализ по предварително зададени индикатори.

Прочетете още: Vivacom и Nokia изградиха LoRa базирана Iot мрежа в София

Dashboard от данните, събирани от датчиците на Qubiqo към водомерите на Софийска вода

„Иновативният проект цели да даде редица възможности за „Софийска вода“ АД за подобряване управлението и ефективността на процесите и повишаване на качеството на услугите на компанията. Успешното му приключване ще доведе до следващата логична и планирана стъпка в развитието на компанията - изграждането на цялостна система, която да покрива основните консуматори на вода, които обслужва компанията“, обясняват от дружеството за ВиК услуги. 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас