Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Цифрова телевизия
14 дек
2017
 
 

Европейският парламент остави геоблокирането, отхвърляйки регулацията SatCab

2269 прочитания
Страница 1 от 2

Eвропейският парламент на практика саботира инициативата на Европейската комисия за Единен цифров пазар (ЕЦП), отхвърляйки голяма част от регулацията SatCab на ЕК. В изявление на евродепутатите се казва, че те са готови да започнат разговори със Съвета на министрите, когато правителствата на държавите членки съгласуват своята позиция.

Описвайки ключовите теми, Европарламентът допълва, че новите привила целят да „отговорят на нарастващото търсене на онлайн телевизия и радио, като улесняват телевизионните оператори да направят своите новини и актуални програми достъпни онлайн и в други страни от ЕС, като опростят процеса по изясняване на авторските права.“

Прочетете още: Европарламентът отстъпи на натиска за геоблокирането на поточните медийни услуги

В момента ТВ операторите трябва да изяснят авторките права в много кратък времеви срок за всяка отделна държава, в която техните новини и други програми ще са налични онлайн. С новите правила те ще трябва да изяснят правата само в собствената си страна. Този процес по изясняване на авторските права ще бъде опростен и за оператори, които предлагат абонаментни пакети.

Евродепутатите обаче подчертават, че е важно геоблокирането да остане като мярка, ако притежателят на правата и радио- и телевизионният оператор се съгласят да го включат в своите договори.

През ноември 2016 г. Европейският съвет прие проекто регулация, която забраняваше геоблокирането на съдържание между страните членки.

През май тази година Европарламентът одобри мерки, които позволяват преносимостта на онлайн съдържание. Тази преносимост обаче беше ограничена само до онлайн услуги, за които зрителите са платили в собствената си страна, и не включва трансграничното приемане на сателитни услуги.

Коментирайки решението на ЕП, Никола Франк, ръководител по европейските въпроси на Европейския съюз по радио и телевизия (EBU), заяви: „Регламентът SatCab първоначално бе разработен, за да се подобри разпространението на съдържание в Европа и да се даде възможност както на потребителите, така и на европейския аудиовизуален сектор да се възползват от предимствата на Единния цифров пазар. Днешното гласуване (проведено на 12 декември) противоречи на тези намерения, като запази фрагментирането на европейския аудиовизуален пазар и на практика ограничи модерния достъп на гражданите до европейска култура“.

1 2
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас