Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Сигурност
13 дек
2017
 
 

Тръмп подписа закона, забраняващ Kaspersky в държавните организации в САЩ

Антивирусният софтуер вече е забранен за американските държавни мрежи заради опасения от руско правителствено влияние.

1908 прочитания

Доналд Тръмп подписа закона, забраняващ на правителството на САЩ да използва софтуера на Kaspersky

Във вторник американският президент Доналд Тръмп подписа закон, който забранява на правителството на САЩ да използеа Kaspersky Lab. Така се слага край на дългите усилия за изтласкването на руската антивирусна компания от федералните агенции във връзка с притесненията за руско влияние.

В закона се посочва, че никакви държавни институции нямат право да използват хардуер, софтуер или услуги, разработени или осигурени, изцяло или частично от Kaspersky Lab (или негов правоприемник); друга организация, която контролира или е контролирана от Kaspersky Lab; или организация, в която Kaspersky Lab има мажоритарен дял. Законът се прилага както за гражданските и военните мрежи.

Прочетете още: Kaspersky Lab иска независими експерти да проверят антивирусния софтуер на компанията

От Kaspersky Lab заявиха, че продължават да имат “сериозни притеснения” относно закона „заради неговия подход към киберсигурността според специфичен географски регион”. В изявлението компанията изтъква, че оценява своите опции и ще продължи „да защитава своите потребители от киберзаплахи (докато същевременно) си сътрудничи глобално с ИТ общността по сигурност да се бори с киберпрестъпленията”.

Доналд Тръмп подписа закона, забраняващ на правителството на САЩ да използва софтуера на Kaspersky

Забраната беше въведена от администрацията на Тръмп още през септември и цивилните агенции трябваще да премахнат софтуера Kaspersky Lab за 90 дни.

От Kaspersky Lab многократно отрекоха да поддържат връзки с правителство на някоя държава и подчертаха, че не помагат на власти с кибершпионаж. За да отхвърли подозренията, от компанията през октомври отбелязаха, че ще предоставят софтуерния код и бъдещи ъпдейт за проверка на независими страни.

Американските власти, от своя страна, уточниха, че макар и да приветстват тази стъпка, тя няма да бъде достатъчна.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рагу Рагурам, VMware: Многооблачните среди са основна тенденцияРагу Рагурам, VMware: Многооблачните среди са основна тенденция

Рагу Рагурам е оперативен директор във VMware, отговарящ за продуктите и облачните услуги на компанията. В интервю за Computerworld той коментира кои са основните тенденции в областта на облачните услуги и какво ще донесе на клиентите...

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас